Τσάτνεϊ τριαντάφυλλο, "Provil", 220gr

Συνοδεύει άριστα αλλαντικά, λευκά τυριά και σαλάτες

Προσωρινά μη διαθέσιμο

Κωδικός προϊόντος: 00000019

Οι γλυκόξινες σάλτσες διακρίνονται για την τεράστια ποικιλία τους, που οφείλεται στην αναρίθμητη ποικιλία φρούτων και λαχανικών, ανά τον κόσμο. Αν και πλέον πρωταγωνιστούν γευστικά στις διασημότερες κουζίνες του κόσμου, τα Chutneys άρχισαν να γίνονται ιδιαίτερα γνωστά μόλις πριν από μερικά χρόνια. Η πρωτότυπη συνταγή τους και η φρουτώδης, πικάντικη γεύση τους, αποτέλεσμα της μίξης μαρμελάδας φρούτου ή λαχανικού με μια ποικιλία από μπαχαρικά και βότανα, μας ταξιδεύει πίσω στο γαστρονομικό παρελθόν της Ινδίας. Από εκεί άλλωστε κατάγεται και η ονομασία, Ινδική λέξη Chatni ή catni, που σημαίνει “έντονα καρυκευμένο”. Κάθε περιοχή της Ινδίας έχει τη δική της ποικιλία, με πιο διαδεδομένα τα Chutney από mango και lime φρούτων ή λαχανικών και μπαχαρικών, που μαγειρεύονται μαζί για να συνοδεύσουν κύρια γεύματα. Η μοναδική και  ιδιαίτερη γεύση τους, που συνοδεύει σχεδόν κάθε γνωστή συνταγή, οδήγησαν στην ενσωμάτωσή τους στη βρετανική μαγειρική κι από εκεί διαδόθηκαν στη διεθνή κουζίνα.

 

Η εικόνα και υφή τους είναι μιας γλυκόξινης μαρμελάδας από φρούτα ή λαχανικά, που σιγομαγειρεύονται με τη συνοδεία ξυδιού και ζάχαρης. Ειδικά όμως για τη χώρα μας, οι γλυκόξινες γεύσεις, υπήρχαν από τα αρχαία χρόνια στην ελληνική κουζίνα. Μάλιστα ο Chef, και δάσκαλος της γαστρονομίας Αλέξανδρος Γιώτης, ανέφερε ότι η γεύση της κινέζικης κουζίνας, είναι πολύ κοντά στην αρχαιοελληνική. Η ταυτόχρονη χρήση ξυδιού και πετιμεζιού άλλωστε, ο πασίγνωστος συνδυασμός τυριού με μέλι και η χρήση υλικών που εξασφάλιζαν την διατήρηση προϊόντων και φαγητών, αποδεικνύουν ότι πολλές από τις νεοφερμένες “γκουρμέ” επιλογές, υπήρχαν  ήδη στην Ελλάδα.

 

Η λίστα των υλικών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ένα Chutney είναι πολύ μεγάλη. Φρούτα ή λαχανικά, καρυκεύματα, ζάχαρη και ξύδι είναι οι γενικές κατηγορίες. Τα Chutney φρούτων ή λαχανικών, εκτός από το mango που θεωρείται κλασικό, παρασκευάζονται επίσης  από νεκταρίνια, ροδάκινα, αχλάδια, μήλα, μπανάνες, λεμόνια, δαμάσκηνα, πορτοκάλια, κόκκινες και πράσινες ντομάτες, παντζάρια, καρότα, κρεμμύδια, πιπεριές, κλπ.  Μεγάλη είναι και η λίστα για τα καρυκεύματα, καθώς μπορούν να προστεθούν όλα τα γνωστά μπαχαρικά αρκεί να είναι φρεσκοτριμμένα, ενώ η προσθήκη καυτερής ή γλυκιάς πιπεριάς, καθορίζει το πόσο καυτερό θα είναι το Chutney. 

 

Το ξύδι, απαραίτητο συστατικό που πρέπει να χρησιμοποιηθεί, μπορεί να είναι κόκκινο ή άσπρο ξύδι από κρασί, με οξύτητα συνήθως 6%, που δίνει ικανοποιητική και ξεκάθαρη γεύση, το μηλόξυδο με οξύτητα συνήθως 5% που δίνει πιο απαλή, φρουτώδη γεύση, το ωριμασμένο ξύδι, όπως το βαλσάμικο με οξύτητα τουλάχιστον 6% που δίνει πιο μεστή γεύση, ενώ το ξύδι από ρύζι με οξύτητα μέχρι 5% δίνει πολύ απαλή γεύση, αλλά όχι μεγάλη διάρκεια συντήρησης. Τέλος η ζάχαρη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί είναι η συνηθισμένη κρυσταλλική, αλλά και η καφέ ζάχαρη, που δίνει πιο βαθειά γεύση και ωραίο χρώμα στο τελικό προϊόν. Σε μικρές ποσότητες μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέλι, golden syrup ή μολάσα.

 

Τα Chutneys συνοδεύoυν σχεδόν τα πάντα: κρύο ή ζεστό κρέας ή πουλερικά σε φέτες, αλλαντικά, τυριά, αυγά ή λαχανικά. Ταιριάζουν με κράκερς ή φρέσκο κριτσανιστό ψωμί και νοστιμίζουν τα σάντουιτς ή τα τοστ. Μπορούν, όμως να προστεθούν κατά το μαγείρεμα άλλων πιάτων και να εμπλουτίσουν τη γεύση τους.

 

Το Chutney που προτείνουμε εδώ αποτελεί την ελληνική πρόταση στη διεθνή τάση για νέες γεύσεις. Γέννημα της Provil, με ιδιαίτερο άρωμα και γεύση τριαντάφυλλο, παρέα με εκλεκτά μπαχαρικά. Ιδανική πρόταση για τη συνοδεία λευκών τυριών αλλά και ως dressing σε πράσινες σαλάτες. 

Provil Θεσσαλονίκης

Ένας μοναδικός κόσμος γεύσεων και αρωμάτων!

Πριν από 25 χρόνια περίπου μια μοναδική επιχειρηματική ιδέα υλοποιήθηκε. Η δημιουργία ενός ιδιαίτερου κόσμου αρωμάτων και γεύσεων, που ενισχύουν και αναδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο όλες τις κουζίνες των σπιτιών, αλλά και των εστιατορίων, των ερασιτεχνών αλλά κυρίως των επαγγελματιών της μαγειρικής.   

Μπαχαρικά από κάθε µέρος της γης, μείγματα καρυκευμάτων σε σκόνη ή σε υγρή μορφή, η µεγαλύτερη ποικιλία από µαρινάτες στην Ελλάδα, αποξηραµένα βότανα και αρωµατικά φυτά συνθέτουν τον κόσµο της Provil, πάντα µε γνώµονα την υψηλή ποιότητα παραγωγής.

Τα προϊόντα της είναι καρυκεύµατα, σάλτσες, µπαχαρικά, αρωματικά φυτά και βότανα. Σημαντικό είναι να τονίσουμε ότι αντικείμενό της είναι και η συλλογή και συσκευασία αρωματικών φυτών της ελληνικής αγοράς, η επεξεργασία και η πώλησή τους.  

H ομάδα επιλογής προιόντων του e-clectic.gr έχει εντάξει στην γκάμα του και σας προσφέρει σάλτσες ντομάτας με μοναδικές συνταγές, πέστο βασιλικού και λιαστής ντομάτας και τα ιδιαίτερων γεύσεων τσάτνεϊ καθώς και τις γλυκές πίκλες.

Σύντομα η συνεργασία μας με την Provil θα επεκταθεί και σε νέους κωδικούς.

Θεσσαλονίκη

Η Θεσσαλονίκη είναι μία από τις πιο αγαπημένες πόλεις της Ελλάδας. Συχνά αναφέρεται ως συμπρωτεύουσα γιατί πραγματικά διαθέτει μια στρατηγική θέση και αιώνες τώρα αποτελεί μια πολυπολιτισμική πόλη. Αποτελεί έδρα του ομώνυμου Δήμου, της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης.

Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης, στο μυχό του Θερμαϊκού κόλπου. Κτισμένη αμφιθεατρικά στις πλαγιές του Κέδρινου λόφου, περιβάλλεται στα ανατολικά από το δάσος του Σέιχ Σου. Στη Σίνδο υπάρχει η βιομηχανική ζώνη, στα νότια οι περιοχές του αεροδρομίου και της Θέρμης, ενώ στα νοτιοανατολικά η περιοχή του Πανοράματος.

Νοτιοανατολικά της πόλης υψώνεται το όρος Χορτιάτης, φυσική οχύρωση και μία πηγή της. Βορειοδυτικά απλώνεται η πεδιάδα της Θεσσαλονίκης, που συμπληρώνει τις ανάγκες της σε ύδρευση. Βόρεια της πόλης υψώνεται το όρος Σιβρί που χωρίζεται από τον Χορτιάτη με το πέρασμα του Δερβενίου. Η πεδιάδα ευνόησε την οικονομική ανάπτυξη της πόλης και της γύρω περιοχής, καθώς σχηματίστηκε σταδιακά από τις προσχώσεις των ποταμών που διαρρέουν το νομό, κάνοντάς την ιδιαίτερα εύφορη.

Οι τρεις ποταμοί, ο Αξιός, ο Λουδίας και ο Γαλλικός, εκβάλλουν δυτικά της πόλης ενώ πιο νότια εκβάλλει ο Αλιάκμονας. Το Δέλτα του Αξιού αποτελεί υγροβιότοπο 22.000 στρεμμάτων ιδιαίτερης σημασίας, που προστατεύεται από τη Σύμβαση Ραμσάρ.  Αυτή η μοναδική θέση της και η ύπαρξη του λιμανιού της ως φυσικής πύλης όλης της Βορείου Ελλάδας προς τη θάλασσα αλλά και η φυσική οχύρωσή της καθιστούν τη Θεσσαλονίκη αφενός σημαντικό στρατηγικό σημείο, αφετέρου εμπορικό, συγκοινωνιακό και πολιτισμικό σταυροδρόμι από την αρχαιότητα έως και τα σημερινά χρόνια.

Θεσσαλονίκη όμως σημαίνει και γαστρονομία. Το γευστικό τοπίο της Θεσσαλονίκης χαρακτηρίζεται κυρίως από τα μεζεδοπωλεία-ουζερί ( Πλατεία Άθωνος, αγορά Μοδιάνο, Μπιτ Παζάρ, Πλατεία Ναυαρίνου, Λαδάδικα, Άνω Πόλη, Καλαμαριά κ.α. ) με τους ψαγμένους μεζέδες και τα εστιατόρια ελληνικής κουζίνας, τα οποία δίνουν έμφαση στις βορειοελλαδίτικες σπεσιαλιτέ. Δεν λείπουν τα έθνικ εστιατόρια, οι μπυραρίες, τα bar-restaurants, όπως και οι πιο gourmet χώροι – κάποιοι μάλιστα μέσα σε ξενοδοχεία και μουσεία.

Το πρόχειρο φαγητό έχει την ποικιλία του από το κλασικό κουλούρι Θεσσαλονίκης ( γεμιστό με ό,τι μπορείτε να φανταστείτε ) και την μπουγάτσα με τυρί ή κρέμα μέχρι τα πολλά σουβλατζίδικα. Ακόμη παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία και νέοι φούρνοι σας ξεσηκώνουν με κλασικές γλυκές γεύσεις όπως τα τρίγωνα Πανοράματος, το γεμιστό τσουρέκι, τα πολίτικα γλυκά ( καζάν ντιπί, εκμέκ κανταΐφι κ.ά. ) και τα σιροπιαστά.