Νέο

Τσάι αποξηραμένης Αρώνιας bio Κερκίνης Γη 100 gr

Προσωρινά μη διαθέσιμο

Κωδικός προϊόντος: 00001192

Η Αρώνια η μελανόκαρπη είναι φυλλοβόλος θάμνος ύψους 1-3 μέτρων και στη διεθνή κλίμακα των φαρμακευτικών φυτών κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις. Είναι μακρόβιος, μειωμένων απαιτήσεων και αντέχει σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες -25 °C.

Η Αρώνια η μελανόκαρπη (Aronia melanocarpa), (Black Chokeberry) ανήκει στην οικογένεια των ροδοειδών και είναι ένα πολύτιμο φαρμακευτικό είδος, το οποίο απαντάται φυσικά στην Βορειοανατολική Αμερική και στον Νότιο Καναδά, σε ευρεία έκταση σε ξηρές έως υγρές περιοχές. Η αρώνια είναι ένα θαμνόμορφο φυτό που η συστηματική του καλλιέργεια, στην Ευρώπη και Ρωσία, άρχισε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αφού προηγουμένως αναγνωρίστηκε η πολύτιμη φαρμακευτική και υγιεινή αξία των καρπών της. Η αρώνια στην διεθνή κλίμακα των φαρμακευτικών φυτών (1-5) κατέχει τις πρώτες θέσεις (κλίμακα 1).

Στην Ευρώπη, η αρώνια καλλιεργείται σε διάφορες χώρες (Ρωσία, Λιθουανία, Βουλγαρία, Σουηδία, Δημοκρατία της Τσεχίας,Πολωνία).Η αρώνια εισήχθηκε από την Αμερική στην Ανατολική Ευρώπη, πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο, και αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως καλλωπιστικό φυτό. Όμως, μετά τον πόλεμο, χρησιμοποιήθηκε σαν φαρμακευτικό φυτό από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Το 1974,χιλιάδες στρέμματα φυτεύτηκαν στην Ανατολική Ευρώπη, από τα οποία τα περισσότερα σε περιοχές με ψυχρό κλίμα (Σιβηρία). Ο σκοπός των φυτειών ήταν η παραγωγή χυμού και φαρμακευτικών σκευασμάτων, διότι οι καρποί της αρώνιας είναι πλούσιοι σε ουσίες (ανθοκυανίνες, φαινόλες, κατεχίνες, φλαβονόλες, κ.α.).

Στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες αλλά και στις ανατολικές χώρες, οι θεραπευτικές ιδιότητες της Αρώνιας ήταν από χρόνια γνωστές. Την χρησιμοποιούν για τη θεραπεία του διαβήτη, της υπέρτασης, της χοληστερίνης, διαφόρων καρδιολογικών προβλημάτων, σε φλεγμονές του ουροποιητικού, στις χημειοθεραπείες και ακτινοβολίες αλλά και για προστασία από τη ραδιενέργεια.

Ο καρπός της αρώνιας είναι βρώσιμος και εύγευστος (ιδιαίτερα μετά από επεξεργασία), και δύναται να χρησιμοποιηθεί ευρύτατα σε μαρμελάδες, διότι περιέχει μία πολύτιμη ουσία, την πηκτίνη. O καρπός μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην φαρμακοβιομηχανία, διότι περιέχει και βιταμίνη C σε υψηλά επίπεδα (15-30 mg στα 100 γραμμάρια), καθώς και πολλές άλλες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία Α, Β1, Β2, Β3, Β6, Β9, Ε, Κ, Το πιο χαρακτηριστικό της αρώνιας είναι ασύγκριτα η υψηλή περιεκτικότητα των ζωτικών πολυφαινολών της βιταμίνης P.

Το κυριότερο προϊόν της αρώνιας για πώληση είναι οι καρποί (νωποί, κατεψυγμένοι και αποξηραμένοι σε μορφή σταφίδας). Επιπλέον, οι καρποί επεξεργασμένοι παρέχουν μεταποιημένα προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως μαρμελάδες, χυμούς,τσάι, σιρόπι, λικέρ ή κρασί. 

Η αρώνια θεωρείται είδος πολύτιμο για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες, λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε ζωτικές πολυφαινόλες (πέντε φορές περισσότερο από τα σταφύλια). Τα εκχυλίσματα των καρπών και φύλλων της αρώνιας έχουν χρήσιμες αντιοξειδωτικές ιδιότητες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις φαρμακοβιομηχανίες, διότι εμπεριέχουν ουσίες με χρήσιμες θεραπευτικές ιδιότητες (ανθοκυανίνες, πολυφαινόλες, βιοφλαβονόλες, ταννίνες, ισταμίνες, σεροτονίνες, κ.α.).

Το μοναδικό φρούτο του δάσους που έχει την ιδιότητα να απομακρύνει τα βαριά μέταλλα από τον οργανισμό. Η καθημερινή κατανάλωση Αρώνιας, πιστεύεται πως έχει μία θετική επιρροή στο στομάχι, προστατεύοντάς το από προβλήματα του πεπτικού συστήματος. Το υψηλό αντιοξειδωτικό επίπεδο των καρπών, επίσης μειώνει τους θρόμβους στο αίμα και τις καρδιοαγγειακές ασθένειες.

Η Αρώνια (Aronia berries) αναδύεται με γοργούς ρυθμούς ως το νέο υπερφρούτο.

Το μύρτιλο, το γκότζι μπέρυ, το κράνμπερυ έχουν από καιρό συγκεντρώσει πάνω τους τα “φώτα της δημοσιότητας”. Όμως η ιδιαίτερη γεύση που έχει η Αρώνια, καθώς και η υψηλή διατροφική της αξία την ωθούν στην κορυφή της λίστας των «super foods».

Γενικά ο καρπός θεωρείται εξαιρετικά ωφέλιμος για τον ανθρώπινο οργανισμό ως εξής:

1. Είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών

2. Βοηθά στις καρδιακές παθήσεις και ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση

3. Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

4. Βοηθά στην παραγωγή καλής χοληστερόλης

5. Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και προστατεύει το ουροποιητικό σύστημα

6. Βελτιώνει την πέψη και ενισχύει την μνήμη 

Ενδεικτικός Πίνακας με Δείκτες Ριζικής ικανότητας απορρόφησης οξυγόνου (O.R.A.C.)

Αρώνια (Chokeberry – Aronia berries) 16062

Κράνμπερυ (Cranberry) 9090

Δαμάσκηνo (Plum) 6100

Βατόμουρο (Blackberry)5905

Μύρτιλο (Blueberry) 4669

Ρόδι (Pomegranate) 4479

Γκότζι μπέρυ (Goji berry)3290

Πορτοκάλι (Orange)2103

Το τσάι αποξηραμένης αρώνιας που σας προτείνουμε εδώ σε καλαίσθητη χάρτινη συσκευασία των 100 γρ.καλλιεργείται,συλλέγεται χειρωνακτικά,αποξηραίνεται και συσκευάζεται απο τους βιοκαλλιεργητές της Κοινων.Συνετ.Επιχ/σης Κερκίνης Γη και δεν περιέχει ζάχαρη.Αποτελεί προιόν βιολογικής καλλιέργειας με πιστοποίηση από QCERT(GR-BIO-12).

Οδηγίες βρασμού.Προσθέτουμε μιά κουταλιά της σούπας τσάι αρώνιας σε μιά κούπα τσαγιού βραστού νερού.Στην συνέχεια αφήνουμε 2-3 λεπτά μέχρι το μείγμα να πάρει βαθύ κόκκινο χρώμα.Τέλος σουρώνουμε αν το επιθυμούμε. 

Κερκίνης Γη

Η Κερκίνης Γη Κοινωνική Συνετ. Επιχ/ση, δραστηριοποιείται στον αγροδιατροφικό τομέα, παρέχοντας υψηλής ποιότητας καινοτόμα προϊόντα από αγνές πρώτες ύλες. Σκοπός της, είναι να προσφέρει τρόφιμα διατροφικής αξίας και ποιότητας ανάλογα των απαιτήσεων του σύγχρονου ανθρώπου, μέσω του μοντέλου της κοινωνικής οικονομίας.

Το ξεκίνημα έγινε το 2013, όταν μια ομάδα βιοκαλλιεργητών της περιοχής της Κερκίνης Σερρών αποφάσισαν να ακολουθήσουν ένα διαφορετικό δρόμο για την παραγωγή τους, μεταποιώντας, τυποποιώντας και διανέμοντας οι ίδιοι τα προϊόντα τους.

Το 2014 ολοκληρώθηκε και το σύγχρονο εργαστήριο της Κοιν.Συνετ. Επιχ/σης το οποίο πιστοποιείται βιολογικά σύμφωνα με τις αυστηρότερες Ευρωπαϊκές προδιαγραφές πιστοποίησης.

Στο σύντομο χρονικό διάστημα που δραστηριοποιείται, δημιουργήθηκε μια εξαιρετική γκάμα προϊόντων που βασίζεται στην Αρώνια και το Δίκοκκο σιτάρι με στόχο να κατακτηθεί ένα μεγάλο μέρος της αγοράς σε αυτές τις πρώτες ύλες.

Παράλληλα προωθήθηκαν συνεργασίες με καταστήματα σε όλη την Ελλάδα με τον αριθμό αυτών να αυξάνεται διαρκώς, καθώς υπήρξε ταύτιση στις κοινές προσπάθειες τόσο για ποιοτικό αποτέλεσμα όσο και για άριστη σχέση τιμής/προϊόντος.

Η κεντρική φιλοσοφία της Κοιν.Συνετ. Επιχ/σης αποτυπώνεται ανάγλυφα στα σχόλια των ίδιων των παραγωγών.

"Θέλουμε να διαμορφώσουμε ένα κοινό πλαίσιο σκέψης και παραγωγικής αντίληψης στην τοπική κοινότητα. Στο πλαίσιο αυτό, θέτουμε τη διατροφή ως πρωταρχικό μέσο αυτοσεβασμού του ανθρώπου.

Προτάσσουμε τον σεβασμό στη φύση και το πως λειτουργεί αυτή αιώνες τώρα. Έτσι, καλλιεργούμε βιολογικά, μεταποιούμε και τυποποιούμε με μέσα και υλικά που διασφαλίζουν το αρτιότερο αποτέλεσμα."

Η εταιρεία είναι πιστοποιημένη από τον εγκεκριμένο φορέα QCERT (GR-BIO-12).

Κερκίνη

Κατά την αρχαιότητα, Θρακικές φυλές (Βισάλτες, Ήδωνες, Παίονες) κατοικούσαν τις άγριες περιοχές της λεκάνης τής Σίριδας (σημερινές Σέρρες)/Στρυμόνα, ώσπου υποδουλώθηκαν ή εκδιώχθηκαν από τους Μακεδόνες κατά τον 5ο π.Χ. αιώνα. Η πρώτη αναφορά για τον Στρυμόνα γίνεται από τον Ησίοδο στη «Θεογονία» στα μέσα του 8ου π.Χ. αιώνα. Οι ιστορικοί της εποχής αναφέρουν για πρώτη φορά την ονομασία Κερκίνη, αποκαλώντας τη μεγάλη λίμνη στη νότια πλευρά της πεδιάδας των Σερρών ως «Κερκινίτιδα».

Στα Βυζαντινά χρόνια, η περιοχή έγινε γνωστή για τη μάχη στο Κλειδί (1014 μ.Χ.) στην οποία ο Αυτοκράτορας Βασίλειος ο Bουλγαροκτόνος, νίκησε τους Βουλγάρους και επανένταξε την περιοχή στη Βυζαντινή επικράτεια.

Στις αρχές του 20ου αιώνα, η περιοχή αποτέλεσε θέατρο αρκετών ένοπλων συγκρούσεων κυρίως κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους, όταν απελευθερώθηκε από τους Τούρκους και τους Βουλγάρους και ενσωματώθηκε στην Ελλάδα.

Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στην πεδιάδα των Σερρών. Μέσα σε λίγα χρόνια, μεγάλο ποσοστό των προσφύγων αποδεκατίστηκε από ελονοσία. Για το λόγο αυτό καθώς και λόγω αυξημένων αναγκών για καλλιεργήσιμα εδάφη που θα σίτιζαν τους πληθυσμούς που είχαν μετακινηθεί μαζικά στην περιοχή, στα τέλη της δεκαετίας του ’20 ξεκίνησαν αντιπλημμυρικά/αποστραγγιστικά έργα στην πεδιάδα των Σερρών.

Κατά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο, στην περιοχή έγιναν μάχες κατά της Γερμανικής εισβολής με την αντίσταση του Ελληνικού Στρατού στα οχυρά της γραμμής Μεταξά (Ιστίμπεη, Ρούπελ κ.ά.). 

Η Κερκίνη είναι μια τεχνητή λίμνη που σχηματίστηκε το 1932 με την δημιουργία φράγματος στην περιοχή του Λιθότοπου του ποταμού Στρυμόνα, στον νομό Σερρών. Αποτελεί ιδιαίτερα προστατευμένο υδροβιότοπο και τοπίο σπάνιας ομορφιάς με θέα το βουνό Μπέλες (Βουλγαρική ονομασία = ωραίο βουνό) και την κοιλάδα των Σερρών. Απέχει περίπου 80 χλμ. από την Θεσσαλονίκη και 35 χλμ. από τις Σέρρες.

Αργότερα χρησιμοποιήθηκε σαν μέρος αποθήκευσης νερού για την άρδευση της πεδιάδας του νομού. Το 1982, λόγω της μείωσης της χωρητικότητας της λίμνης εξαιτίας των φερτών υλών από τον Στρυμόνα, κατασκευάστηκε νέο φράγμα. Η έκταση της λίμνης μεταβάλεται από 54.000 έως 72.000 στρέμ. ανάλογα με την εποχή. Θαυμασμό προκαλούν τα παραποτάμια δάση, τα νούφαρα και η ποικιλία των ψαριών που αποτελούν και πηγή εισοδήματος για πολλούς κατοίκους της περιοχής. Η λίμνη τροφοδοτείται με νερό κυρίως από το Στρυμόνα και λιγότερο από τους παραποτάμους Κερκινίτη και Κρούσια.

Η Κερκίνη προστατεύεται από τη σύμβαση Ραμσάρ και αποτελεί περιοχή του Ευρωπαϊκού Δικτύου «Natura 2000». Στην περιοχή της Κερκίνης συναντούμε πολλά είδη θηλαστικών όπως το τσακάλι, το λύκο, την αγριόγατα, τη βίδρα, τη νυφίτσα, το ζαρκάδι, το λαγό, το αγριογούρουνο κ.λ.π. Υπάρχουν 10 είδη αμφίβιων και περίπου 20 είδη ερπετών. Η ιχθυοπανίδα είναι επίσης πλούσια αφού υπάρχουν 30 είδη ψαριών με κυριότερα τα χέλια. Στην περιοχή γύρω από τη λίμνη έχουν καταγραφεί περίπου 300 είδη πουλιών. Ο αργυροπελεκάνος και η λαγγόνα που ζουν εκεί είναι μοναδικά στον κόσμο είδη, απειλούμενα με εξαφάνιση. Υπάρχουν και πολλά σπάνια αρπακτικά όπως ο χρυσαετός, ο βασιλαετός, ο πετρίτης, ενώ η περιοχή αποτελεί μοναδικό πεδίο έρευνας σχετικά με τους υγρότοπους και τη διαχείριση τους.

Τα τελευταία χρόνια η Κερκίνη γνωρίζει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη και με την ελεγχόμενη αξιοποίησή της βοηθά και στην ενίσχυση του εισοδήματος των κατοίκων της περιοχής. Στη λίμνη ζει και ο μεγαλύτερος πληθυσμός βουβαλιών στην Ελλάδα καθώς υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 500. Η λίμνη και η περιοχή γύρω από αυτή προσφέρεται για περιβαλλοντική εκπαίδευση και αποτελεί ιδανικό μέρος για την ανάπτυξη του οικοτουρισμού έτσι ώστε να συγκεντρώνει πλήθος ανθρώπων που αγαπούν τις ειδικές μορφές τουρισμού και την οικολογία.