Σούμα (τσίπουρο) "Γιοκαρίνη" 38% φιάλη, 500 ml

Προσωρινά μη διαθέσιμο

Κωδικός προϊόντος: 00000219

Η Σούμα  είναι η πλησιέστερη απόσταση για το τσίπουρο. Γενικότερα, η σούμα ίσως αποτελεί το τσίπουρο των νησιών! Είναι και αυτή απόσταγμα, ποτό οινοπνευματώδες, με πρώτη ύλη για την παραγωγή της τα στέμφυλα, δηλαδή τη μάζα που απομένει μετά την συμπίεση του σταφυλοπολτού, με σκοπό την παραγωγή κρασιού.

Αυτή η μάζα αποτελείται από τους φλοιούς των σταφυλιών, τα γίγαρτα (κουκούτσια) ενώ περικλείει και κάποιο ποσοστό μούστου, σε ζύμωση ή και πλήρως ζυμωμένου (κρασιού). Γενικά, τα γίγαρτα αποτελούν το 3-6%, η φλούδα το 6-9% και η σάρκα το 75-85% αυτής της μάζας. Τα στέμφυλα, για να δώσουν οινοπνευματώδες απόσταγμα, θα πρέπει αφενός να μην έχουν αποστραγγιστεί εντελώς και αφετέρου να έχουν υποστεί αλκοολική ζύμωση, ώστε τα σάκχαρα του εναπομένοντος μούστου να μετατραπούν σε αλκοόλη. Κατά την πρώτη απόσταξη παίρνουμε το απόσταγμα που ονομάζεται σούμα και αποτελεί το 15 με 20% του αρχικού όγκου.

Χαρακτηριστική και μοναδική είναι η σούμα της Χίου που είναι απόσταγμα από σύκα.  Η ανάμειξή της με διάφορα φρούτα προσδιορίζει την ονομασία της και της χαρίζει τον μοναδικό αρωματικό της χαρακτήρα. Η απόσταξή της θεωρείται μέγιστο κοινωνικό γεγονός και μεγάλη χαρά για όλο το νησί. Ένα ανοιχτό κάλεσμα σε φίλους, επισκέπτες και ξένους που μπορούν να παρακολουθήσουν τη διαδικασία σε κάποιο από τα δεκάδες νεμπικαριά. Kάθε χρόνο από τα τέλη Οκτωβρίου έως πριν τα Χριστούγεννα, η ακριβής έναρξη της περιόδου δημοσιεύεται στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως, όσοι διαθέτουν αποστακτήρια παίρνουν «πιστοποιητικό αμπελοκτημοσύνης» και άδεια απόσταξης, για την ετήσια παραγωγή σούμας.  

Η Σούμα "Γιοκαρίνη" 38%,  που φτιάχνεται στη Σάμο είναι ένα απόσταγμα από επιλεγμένα σταφύλια  κορυφαίων ποικιλιών οπως το Σαμιώτικο Μοσχάτο, με εξαιρετική γεύση. Αποτελεί πραγματικά μια  πρωτόγνωρη εμπειρία για κάθε ουρανίσκο και μπορεί να συνδυαστεί μοναδικά με ψαρομεζέδες, αλλά και τυριά, αλλαντικά και παραδοσιακά πιάτα. Σερβίρεται πάντα σε μικρό ποτήρι.

Γιοκαρίνης

Το ούζο της χήρας!        

Μια από τις πρώτες ποτοποιίες στους Μύλους στη Σάμο, το 1910 με αρχηγό μια γυναίκα, την Ελένη Γιοκαρίνη, δημιούργησε το ελαφρύ και γλυκόπιοτο ούζο, γνωστό ως «το ού­ζο της χήρας», που είναι αρωματισμένο με σαμιώτικα φυτά.

Με τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο και μεράκι, εδώ και τρεις γενιές, συνεχίζεται να παρασκευάζεται το ΟΥΖΟ ΓΙΟΚΑΡΙΝΗ.

Το ούζο είναι ένα αλκοολούχο ποτό που παράγεται παραδοσιακά και αποκλειστικά στην Ελλάδα, με μικρές διαφορές από περιοχή σε περιοχή. Η μεγάλη διαφορά του ούζου Σάμου από τα άλλα όμως, είναι ο τρόπος αρωματισμού και οι μοναδικές μυστικές συνταγές που αλλάζουν χέρια απο γενιά σε γενιά. Ο κάθε αποσταγματοποιός έχει το δικό του μυστικό σχετικά με το είδος και την αναλογία των αρωματικών σπορών που χρησιμοποιεί. Μια ακόμη σημαντική διαφορά βρίσκεται ως προς τα κλάσματα της απόσταξης που θα χρησιμοποιήσει, την εκχύλιση πριν την απόσταξη, την ταχύτητα απόσταξης και τέλος το μέγεθος του καζανιού. Όλα αυτά μπορούν να κάνουν διαφορετικό το τελικό απόσταγμα.

Αλλά και όταν το ούζο θολώνει με το νερό, μας αποκαλύπτει έναν άλλο χαρακτήρα. Τα αιθέρια έλαια του γλυκάνισου, και του μάραθου, στα οποία οφείλει το ούζο το άρωμά του, είναι ευδιάλυτα στο υψηλόβαθμο σκέτο ούζο. Όμως, με το νερό ή το παγάκι ο βαθμός ελαττώνεται, τα αιθέρια έλαια γίνονται αδιάλυτα και δίνουν, το γνωστό λευκό θόλωμα που κάνει το ούζο να μοιάζει με γάλα. Εκτός  όμως από το χρώμα, μεταβάλλει και το άρωμα που ελευθερώνεται και πλημμυρίζει τις αισθήσεις. Τα αιθέρια έλαια χαρίζουν στον ουρανίσκο γεύση από ελληνικό καλοκαίρι και ένα ευχάριστο αίσθημα δροσιάς σαν αυγουστιάτικο μελτέμι!

Η μυστική συνταγή της “Χήρας”, η πείρα ενός αιώνα, σε συνδυασμό με την γνώση και την σχολαστική επιλογή αγνών υλικών, που σιγοβράζουν στους παραδοσιακούς χάλκινους άμβυκες, έχουν σαν αποτέλεσμα την διαχρονική άριστη ποιότητα του ΟΥΖΟΥ ΓΙΟΚΑΡΙΝΗ.

Και αυτά έχουν κάνει το ΟΥΖΟ ΓΙΟΚΑΡΙΝΗ γνωστό στον ελληνικό και διεθνή χώρο για τη θαυμάσια γεύση και το μοναδικό του άρωμα, με καλύτερους πρεσβευτές πάντα, όλους όσους το απόλαυσαν και το γεύτηκαν, κάτω από τον υπέροχο Σαμιακό ουρανό!

Στο e-clectic.gr δοκιμάστε το Νησιώτικο 40% ή το Σαμιώτικο 100% απόσταγμα 42% αλλά και το μοναδικό τσίπουρο (σούμα). Στην υγειά σας!

Σάμος

Η Σάμος, είναι το νησί των σοφών στο ανατολικό Αιγαίο. Η γη που γέννησε τον Πυθαγόρα, τον φιλόσοφο Επίκουρο και τον αστρονόμο Αρίσταρχο που φέρεται να σχεδίασε τον πρώτο ηλιοκεντρικό χάρτη. Εκεί παρήχθησαν τα πρώτα χάλκινα αγάλματα, τα ξακουστά αγγεία της Σάμου, ενώ το Ηραίο έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Το νησί είναι σήμερα γνωστό για το γλυκό μοσχάτο κρασί του "Νέκταρ", την οργιώδη βλάστηση και τα τουριστικά αξιοθέατά του.

Η εξαιρετική γεωγραφική της θέση την κατέστησε «μήλον της έριδος» για Ρωμαίους, Ενετούς, Γενουάτες και Οθωμανούς. Το στίγμα όλων αποτυπώνεται στα διασωθέντα μνημεία, στους διάσπαρτους αρχαιολογικούς χώρους και στα εκθέματα μιας πλειάδας μουσείων.  

Ο ταξιδευτής μαγεύεται από τα παράλια, τις δαντελωτές ακτές με τους γραφικούς όρμους και τα πεντακάθαρα νερά, αλλά και τους παραδοσιακούς οικισμούς, τους γαντζωμένους στις ορεινές πλαγιές, με την αρχοντική λάμψη. Ότι ζητάει είναι εδώ! Οικισμοί που θυμίζουν ηπειρωτική Ελλάδα, ψαροχώρια και νησιά με γαλαζοπράσινα νερά, εύφοροι κάμποι και αρχαιολογικοί χώροι αφιερωμένοι στην Ήρα...

Το Ηραίον Σάμου, το Ευπαλίνειο Όρυγμα, το Σπήλαιο του Πυθαγόρα, το Αρχαίο Θέατρο,  το Αρχαιολογικό Μουσείο Σάμου (παλαιό και νέο), η Αρχαιολογική Συλλογή Πυθαγορείου, το Λαογραφικό Μουσείο του Πνευματικού Ιδρύματος Νικολάου Δημητρίου, το Μουσείο Βυρσοδεψίας στο Καρλόβασι και το Λαογραφικό Μουσείο στο Καρλόβασι και το Μουσείο Απολιθωμάτων, ταξιδεύουν τον επισκέπτη σε όλη την πορεία της Σάμου στον χρόνο.

Οι δύο μεγάλοι ορεινοί του όγκοι, ο βραχώδης Κέρκης ή Κερκετεύς στο δυτικό άκρο και η κατάφυτη Αμπελος ή Καρβούνης στο βόρειο κομμάτι του, αναφέρονται ως τα πιο ψηλά βουνά του Αιγαίου, με πλήθος περιπατητικών διαδρομών, με φαράγγια, χείμαρρους και σπηλιές. Γεμάτα από τρεχούμενα νερά που της προσδίσουν το παρατσούκλι «ζούγκλα»!

Η Σάμος έχει πολλά καλά και γνωστά προϊόντα της εύφορης γης της. Το πιο γνωστό προϊόν της Σαμιώτικης γης και από τα πιο αναγνωρίσιμα διεθνώς είναι το κρασί της. Το μοσχάτο κρασί, παράγεται από το ομώνυμο σταφύλι της περίφημης ποικιλίας «Μικρόρωγο Μοσχάτο Άσπρο Σάμου», το οποίο καλλιεργείται στις πλαγιές του όρους Άμπελος σε παραδοσιακές αναβαθμίδες (πεζούλες) μέχρι ύψους 900μ. Όλα τα γλυκά κρασιά της Σάμου ανήκουν στην κατηγορία Ελεγχόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΟΠΕ), είναι παγκοσμίου φήμης, ενώ έχουν διακριθεί πολλές φορές, κατέχοντας περίοπτη θέση στις απαιτητικές αγορές του εξωτερικού.

Ένα άλλο θαυμάσιο προϊόν της Σάμου είναι το μέλι της που οργανωμένα παράγεται από 200 περίπου παραγωγούς με χιλιάδες κυψέλες και παραγωγή που κυμαίνεται γύρω στους 100 τόνους ετησίως, με κυριότερο κέντρο παραγωγής τον Πύργο. Εκτός από το αγνό και νοστιμότατο μυρωδάτο μέλι οι μελισσοκόμοι παράγουν και γύρη, πρώτη ύλη για την βιομηχανία καλλυντικών και φαρμακευτικών προϊόντων, όπως και βασιλικό πολτό με τις θαυματουργές ιδιότητες που προστατεύει και θεραπεύει από διάφορες αρρώστιες.

Οι ελαιώνες της Σάμου δίνουν εξαιρετικής ποιότητας παρθένο ελαιόλαδο με χαμηλή οξύτητα. Χρυσαφένιο ελαιόλαδο με έντονη γεύση, που παράγεται από τις ντόπιες ώριμες ελιές, αλλά και αυτό που παράγεται από το συνδυασμό της ντόπιας και άλλων ποικιλιών ελιάς, όπως του κορωνέϊκου, ξεχωρίζει για τη βελούδινη υφή του, το άρωμά του και τη μοναδική γεύση του. Από την ποικιλία θρουμπολιά εκτός από το λάδι, παίρνουμε και τις θρούμπες ή χαμάδες, ο ώριμος καρπός των οποίων τρώγεται μόλις πέσει από το δέντρο και έχει γλυκύτατη γεύση.

Μεγάλη ιστορία έχει το παραδοσιακό ούζο του νησιού. Η γνώση τόσων χρόνων και η σχολαστική επιλογή αγνών υλικών, παράγει ούζο με θαυμάσια γεύση και υπέροχο άρωμα. Άλλο παραδοσιακό ποτό της Σάμου είναι και η σούμα «η τσικουδιά της Σάμου». Η σούμα παρασκευάζεται σε όλα τα χωριά με τον πατροπαράδοτο τρόπο και η όλη διαδικασία παρασκευής αποτελεί για τους κατοίκους λαϊκή γιορτή. Είναι ένα έντονα μυρωδάτο και διαφανές ρακί, που βγαίνει από στέμφυλα κατά την πρώτη απόσταξη.

Η Σάμος είναι η μοναδική περιοχή της Ελλάδας, όπου από το 1980 καλλιεργείται η ορχιδέα. Ποικιλίες του όμορφου αυτού λουλουδιού, καλλιεργούνται αποκλειστικά στη Σάμο και εξάγονται σε όλο τον κόσμο.

Η φύση και οι κλιματολογικές συνθήκες ευνοούν την παραγωγή σε βότανα και αιθέρια έλαια. Στο νησί καλλιεργούνται βότανα και παράγονται αιθέρια έλαια ανώτερης ποιότητας, που χρησιμοποιούνται για τις ευεργετικές τους ιδιότητες. Μυρωδιές της φύσης κλεισμένες σε σακουλάκια για να διαλέξουμε ανάμεσα σε ρίγανη, θρούμπι, βασιλικό, δυόσμο, δενδρολίβανο, δάφνη και λεβάντα, γλυκά του κουταλιού, λικέρ, λάδια αρωματισμένα με βότανα. Τέρμα η βαρετή μαγειρική. Μαρμελάδες, σάλτσες, αμπελοκορφάδες τουρσί, γλιστρίδα (ή αντράκλα σε άλμη), βαλσαμέλαιο... Όλη η Μεσόγειος στο πιάτο!

Από την αρχαιότητα αναπτύχθηκε στη Σάμο η τέχνη της αγγειοπλαστικής, η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Περίτεχνα αγγεία πλάθονται στα εργαστήρια αγγειοπλαστικής στα χωριά Μαυρατζαίοι, Κουμαραδαίοι, Μύλοι και Καρλόβασι,  όπου συνεχίζεται η πανάρχαια αυτή τέχνη. Η «Κούπα του Πυθαγόρα», αποτελεί το χαρακτηριστικό δείγμα.

Άλλα παραδοσιακά προϊόντα είναι το πράσινο σαπούνι, τα γαλακτοκομικά, με τυριά όπως το αρμόγαλο, η γραβιέρα, το ανθότυρο και το τυρί άλμης, το γιαούρτι, ο τραχανάς, γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες, κηπευτικά και εσπεριδοειδή, καθώς και πλούσια αλιεύματα. Οι κάτοικοι ασχολούνται  ακόμα με την αλιεία, τη γεωργία, τη δασοκομία αλλά και τις εξορύξεις. Το νησί παράγει πολλά εκλεκτά προϊόντα. Σε αυτά περιλαμβάνονται, αρχικά, τα πανέμορφα, χειροποίητα μουσικά όργανα της παράδοσής μας που κατασκευάζονται στο οργανοποιείο του Πυθαγορείου αλλά και αξιόλογα έργα τέχνης, φτιαγμένα στο χέρι. Εδώ μπορείτε να βρείτε και όμορφα κοσμήματα από χρυσό και ασήμι.

Η κουζίνα της Σάμου τέλος κάνει πιστό τον κάθε επισκέπτη. Πλάτη κατσικιού γεμιστή, μπουρέκια με κολοκύθα και δερματοτύρι, τσιγαριαστές παπαρούνες με ταραμά, κατσίκι και σιτάρι, κατιμέρια (τηγανίτες με κατσικίσιο τυρί ή με λιαστό πετιμέζι), μουσταλευριά φρέσκια ή ξερή, πασπαλάς (χοιρινό παστό σε φέτες), κρεμμυδοντολμάδες, ξερά σύκα, σταφίδες από ροζακί και ξερές μακαρόνες ...απογειώνουν καθε ουρανίσκο.