Σαλάμι σύκου Κύμης με καπνιστή πάπρικα, 250gr

Προσωρινά μη διαθέσιμο

Κωδικός προϊόντος: 00000015

Το σύκο είναι το απόλυτα καλοκαιρινό φρούτο, που γεμίζει γλύκα, αρώματα και γεύση τον ουρανίσκο. Είναι και το φρούτο που μπορεί να συνοδεύει το πρωϊνό, το μεσημεριανό με συναρπαστικούς συνδυασμούς, να αποτελεί το κατάλληλο επιδόρπιο και να είναι απολαυστικό με τον απογευματινό καφέ! Εκτός από γευστικό όμως,  είναι και πολύ ωφέλιμο για την υγεία μας και μάλιστα μπορεί  να καταναλωθεί όλες τις εποχές, αφού αποξηραίνεται σε μεγάλες ποσότητες! 

Η θρεπτική αξία των σύκων είναι πολύ μεγάλη, αφού περιέχουν βιταμίνες Α, Β1 και Β2 και μέταλλα όπως ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο, μαγγάνιο, νάτριο, κάλιο κ.ά. Με τα συστατικά αυτά βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου και εμποδίζουν τη δυσκοιλιότητα, επιβραδύνουν την πέψη και βοηθούν στον έλεγχο του βάρους, προστατεύουν τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση από τον καρκίνο του μαστού, προλαμβάνουν τις καρδιακές παθήσεις, παρουσιάζουν αντιδιαβητική δράση, συμβάλλουν στη διατήρηση της πυκνότητας των οστών, βελτιώνουν τη σεξουαλική ζωή και ανακουφίζουν από τον πονόλαιμο. Τα μόνα μειονεκτήματα που έχει η υπερβολική τους κατανάλωση είναι οτι θα πρέπει να αποφεύγονται αν υπάρχει πρόβλημα στα νεφρά ή την χοληδόχο κύστη. 

Στην Αρχαία Ελλάδα η συκιά αποτελούσε δέντρο ιερό. Τα σύκα, μαζί με τις ελιές και τα σταφύλια ήταν από τα βασικά είδη διατροφής των αρχαίων Ελλήνων. Ειδικότερα, το σύκο Κύμης είναι ένα μοναδικό προϊόν αναγνωρισμένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως προϊόν με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης. Είναι παραδοσιακό και παράγεται αποκλειστικά στην περιοχή της Κύμης του Ν. Ευβοίας από 25.000 συκόδενδρα τοπικής ποικιλίας. 

Τα χαρακτηριστικά του καρπού της τοπικής ποικιλίας του συκόδενδρου, επιβάλλουν έναν ιδιαίτερο τρόπο για την παραγωγή και αποξήρανσή του. Το συκόδενδρο της περιοχής Κύμης δεν έχει πολλούς φυσικούς εχθρούς γι΄ αυτό δεν απαιτεί ιδιαίτερες καλλιεργητικές τεχνικές και φροντίδες. Έτσι λοιπόν δεν υπόκεινται σε ψεκασμούς και εφαρμόζονται λιπάνσεις που είναι κυρίως οργανικές. Η αποξήρανση και η συσκευασία γίνεται χειρωνακτικά, δίχως χρήση συντηρητικών, ώστε το σύκο Κύμης να παραμένει πάντα φυσικό προϊόν. 

Η εταιρεία “Συκοφάγος” δημιουργήθηκε για να προβάλλει τη σπουδαία δυναμική των σύκων Κύμης. Δημιούργησε καινοτόμα προϊόντα όπως συκομπουκιές με κόκκους κόκκινου πιπεριού, σύκα με κάλυψη σοκολάτας γάλακτος ή σοκολάτας υγείας και καπνιστό «σαλάμι» από σύκα.  Όταν η σοκολάτα συνάντησε το σύκο, άρχισε μια γευστική περιπλάνηση. Σοκολάτα που εμπλουτίζεται με αρώματα κανέλλας και πορτοκαλιού, συνθέτουν μια ανεπανάληπτη γαστρονομική εμπειρία. 

Ιδιαίτερη λιχουδιά είναι οι μπουκιές σύκου Κύμης με ροζ πιπέρι, ένα μοναδικό συνοδευτικό για τσίπουρο! Όπως και το σαλάμι σύκου που με την καπνιστή επίγευση είναι η άλλη πικάντικη πρόταση πρωτότυπου συνοδευτικού ενός καλού τσίπουρου ή ενός εορταστικού gluhwein

Σήμερα η εταιρεία, διαθέτει τα προϊόντα της σε επιλεγμένα καταστήματα της εγχώριας αγοράς, αλλά και στο εξωτερικό,  με βασικό προορισμό τη Γερμανία. «Γιατί το σύκο είναι το αιώνιο gourmet της Ελλάδας». Χρησιμοποιώντας μόνο μηχανικές μεθόδους και όχι θερμική επεξεργασία, δημιούργησε την γέμιση για την νέα σειρά πραλίνων σύκου, ώστε να μην χαθεί η γεύση του αποξηραμένου σύκου Κύμης ούτε και τα θρεπτικά του στοιχεία. Η προσθήκη πορτοκαλιού δίνει μια επιπλέον νότα φρεσκάδας στην γευστική παλέτα που συμπληρώνεται από σοκολάτα υγείας,όπως επίσης η χρήση κανέλλας δένει άψογα με την σοκολάτα γάλακτος.Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του σύκου Κύμης, εκτός από την ιδιαίτερη γεύση, είναι ο μικρός αριθμός κουκουτσιών. Το σύκο είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Μεσογειακής Διατροφής. Τα σαλάμια σύκου του Συκοφάγου είναι επίσης, ιδανικά για χορτοφαγική και ωμοφαγική διατροφή.Στον “Συκοφάγο” ακολουθούνται οι ορθες πρακτικές νόμιμου εμπορίου αποξηραμένων σύκων, τα οποία διαλέγονται ένα προς ένα, αποξηραίνονται και υπόκεινται στην υποχρεωτική από τον νόμο απεντόμωση. Με στόχο την παραγωγή διαφοροποιημένων artisanal προϊόντων, τα είδη της εταιρείας βρίσκονται ήδη στη Γερμανία και στην Ελβετία.  

Συκοφάγος

Μία παρέα τριών γυναικών, μια περιοχή με ένα προϊόν Π.Ο.Π., μία μοναδική γεύση από τα σύκα Κύμης και μία καινοτόμος ιδέα, ενώθηκαν και δημιούργησαν μια εταιρεία με καινοτόμα προϊόντα, την εταιρεία “Συκοφάγος”.

Η εξαιρετική ποιότητα των ονομαστών σύκων Κύμης, με την χαρακτηριστική παχιά σάρκα και τη λεπτή μαλακιά φλούδα, δίνει στο προϊόν αυτό μία δυναμική που εάν την «εκμεταλλευτεί» κάποιος μπορεί να κάνει γευστικά θαύματα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που πολλοί χαρακτηρίζουν το σύκο ως το “αιώνιο gourmet” της Ελλάδας.

Η εταιρεία Συκοφάγος, επιλέγει τα καλύτερα σύκα που παράγονται από τα 25.000 συκόδεντρα της ευρύτερης περιοχής της Κύμης, όπου το κλίμα, τα αιγαιοπελαγίτικα μελτέμια και η μορφολογία του εδάφους δημιουργούν αυτόν τον μικρό, λεπτόφλουδο και με πλούσια σάρκα καρπό που έχει χαρακτηριστεί Π.Ο.Π. από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η “Συκοφάγος”μπόρεσε να δημιουργήσει καινοτόμα προϊόντα όπως συκομπουκιές με κόκκους κόκκινου πιπεριού, σύκα με κάλυψη σοκολάτας γάλακτος ή σοκολάτας υγείας και καπνιστό «σαλάμι» από σύκα. Σήμερα τα διαθέτει σε μία πρακτική και καλαίσθητη συσκευασία των 250gr για να τα απολαμβάνετε κάθε στιγμή της ημέρας, σε επιλεγμένα καταστήματα της εγχώριας αγοράς, αλλά και στο εξωτερικό, με βασικό προορισμό τη Γερμανία. 

Κύμη Ευβοίας

Η Κύμη είναι κωμόπολη και λιμάνι του νομού Εύβοιας. Αποτελεί δημοτική κοινότητα του νέου διευρυμένου Δήμου Κύμης - Αλιβερίου, του οποίου αποτελεί την ιστορική έδρα. Αποτελεί, τέλος, την έδρα της Μητροπόλεως Καρυστίας και Σκύρου. Η Κύμη Βρίσκεται στη μέση της ανατολικής πλευράς της Εύβοιας και έχει ιστορία αιώνων ως ναυτική πόλη.

Αποκαλείται δε «το μπαλκόνι του Aιγαίου», λόγω της θαυμάσιας θέας στο πέλαγος, ενώ διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα τεχνητά λιμάνια της χώρας, από το οποίο φεύγει το πλοίο για το νησί της Σκύρου. Ο παραδοσιακός οικισμός έχει δείγματα «κουμιώτικης» αρχιτεκτονικής, σε νεοκλασικά καπετανόσπιτα, με λεπτομέρειες όπως οι περίτεχνες σιδεριές των μπαλκονιών, τα φουρούσια και οι κτητορικές επιγραφές.

Αξιοθέατα, της περιοχής είναι το Λαογραφικό Μουσείο, η Αρχαιολογική Συλλογή Ποταμίας, το Δημαρχείο, το Μνημείο Ιωάννη Βελισσαρίου και αδελφών Χρατσά, το σπίτι Γεωργίου Παπανικολάου,  το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης , οι Ιαματικές Πηγές Χωνευτικού, πλήθος μεσαιωνικών κάστρων και μονών, το Ηφαίστειο Οξυλίθου(ανενεργό), τα ερείπια της αρχαίας πόλης, η πλατεία του Αγίου Αθανασίου και η εκκλησία της Παναγίας της Λιαουτσάνισσας (1849). Ο επισκέπτης στην Κύμη μπορεί να κολυμπήσει στο Σουτσίνι, τη Xηλή, την Πλατάνα και στα λιμανάκια έως το Στόμιο. Σε πολλές από τις παραλίες μπορεί να κάνει ψαροντούφεκο, με προσοδοφόρα αποτελέσματα. 

Το βασικό προϊόν που παράγεται είναι τα λευκά σύκα Κύμης. Ένα μοναδικό προϊόν αναγνωρισμένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως προϊόν με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης. Είναι παραδοσιακό και παράγεται αποκλειστικά στην περιοχή της Κύμης του Ν. Ευβοίας από 25.000 συκόδενδρα τοπικής ποικιλίας. Το συκόδενδρο της περιοχής Κύμης δεν έχει πολλούς φυσικούς εχθρούς γι΄ αυτό δεν απαιτεί ιδιαίτερες καλλιεργητικές τεχνικές και φροντίδες. Έτσι λοιπόν δεν υπόκεινται σε ψεκασμούς και εφαρμόζονται λιπάνσεις που είναι κυρίως οργανικές.

Τα χαρακτηριστικά του καρπού της τοπικής ποικιλίας του συκόδενδρου, επιβάλλουν έναν ιδιαίτερο τρόπο για την παραγωγή και την αποξήρανση του. Η διαδικασία παραγωγής του σύκου Κύμης αρχίζει το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου και ολοκληρώνεται στα τέλη Σεπτεμβρίου. Οι καρποί συλλέγονται από το δένδρο σε υπερ-ώριμη κατάσταση και τοποθετούνται σε ξύλινα πλαίσια (τελάρα). Όσοι προορίζονται για τον Λευκό τύπο, επεξεργάζονται σε ειδικούς θαλάμους (κλιβάνους), με χρήση ατμών θείου, που εκτός από το ξεχωριστό χρώμα, τους δίνει μια όμορφη, υπόξινη γεύση. Κατόπιν τα σύκα σχίζονται, ανοίγονται και τοποθετούνται σε ξύλινα πλαίσια για έκθεση στον ήλιο, για 4 – 5 ημέρες έως ότου αποξηρανθούν. Αφού τελειώσει η διαδικασία αποξήρανσης, κλείνονται τα δύο σε ένα και προκύπτει το τελικό προϊόν «ασκάδα».

Ο τοπικός συνεταιρισμός ακολουθεί με μια εν πολλοίς χειροποίητη διαδικασία, ειδικά στο στάδιο του ελέγχου και της επιλογής. Έχουν φανατικούς οπαδούς στην Ελλάδα και γι’ αυτό το 70% καταναλώνεται στην εγχώρια αγορά και το υπόλοιπο 30% εξάγεται.