Μπύρα ΖΕΟΣ φρέσκια ξανθή 1LT

Δέν είναι προσφορά!! Είναι η τιμή της...

Προσωρινά μη διαθέσιμο

Κωδικός προϊόντος: 00000023

Η μπύρα αποτελεί ένα από τα πρώτα ποτά, προϊόντα ζύμωσης στην ιστορία του ανθρώπου. Μάλιστα ακόμη και σήμερα πολλοί νομαδικοί λαοί στην Αφρική και στη Νότιο Αμερική φτιάχνουν ποτά που συνάδουν με την δυτική πλέον μπύρα. Η ιστορία της ξεκινά από την εγγύς Ανατολή, στους Σουμέριους όπου υπάρχει και η πρώτη αναφορά για την μπίρα 5.000 χρόνια πριν, η δεύτερη στην Βαβυλωνία, το 2.000 π.Χ., και μετά  στην Αίγυπτο, όπου οι ίδιοι οι Φαραώ εξέλιξαν την τέχνη της ζυθοποιίας.

 

Η χρήση της ήταν διαδεδομένη σε όλους τους προχριστιανικούς πολιτισμούς, όπως και στους Αρχαίους Έλληνες  που ήρθαν σε επαφή με τη μπύρα χάρη στους Αιγύπτιους, ωστόσο πρέπει να τη θεωρούσαν ποτό κατώτερης ποιότητας από το κρασί. Αντίθετα, η μπύρα ήταν περισσότερο ευπρόσδεκτη στους βορειότερους λαούς, όπως ήταν οι Θράκες, οι Σκύθες, οι Αρμένιοι και οι Ίβηρες. Ο ίδιος ο Ιπποκράτης  τη θεωρούσε πολύτιμο φάρμακο, ο Όμηρος  καταγράφει τους χρυσούς και αργυρούς κρατήρες, γεμάτους «κρίθινον οίνον» που είχε ο βασιλιάς των Φαιάκων Αλκίνοος, ο Σοφοκλής συνιστούσε μια δίαιτα με ψωμί, κρέας, πράσινα λαχανικά και ζύθο αλλά και πλήθος άλλων αναφορών, μαρτυρούν τη σημασία της μπύρας, την οποία έφεραν στην Ευρώπη οι Ρωμαίοι.  

 

Η λέξη «μπύρα» έχει τις ρίζες της στο λατινικό «bibere», δηλαδή «πίνω». Η ελληνική λέξη ζύθος σχετίζεται με το ρήμα -ζέω (δηλαδή βράζω). Στο Μεσαίωνα η μπύρα αποτελούσε όπλο προστασίας κατά των επιδημιών και παρασκευαζόταν αποκλειστικά σε μοναστήρια, ενώ στην Αναγέννηση, οι ζυθοποιοί θεωρούνταν εξαιρετικοί φαρμακοποιοί. Το μονοπώλιο του ζύθου από τα μοναστήρια τερματίζεται με τη Γαλλική Επανάσταση, ενώ τον 19ο αιώνα οι ανακαλύψεις του Pasteur έδωσαν νέα ώθηση στην ζυθοποιία.

 

Για την παραγωγή της μπύρας, τα βασικά συστατικά είναι το νερό, το κριθάρι, η ζύμη (μαγιά) και ο λυκίσκος. Μπορούν επίσης να προστίθενται και άλλα συστατικά, όπως ζάχαρη, άλλο δημητριακό, φρούτο, χορταρικό ή μπαχαρικό. Το νερό που χρησιμοποιείται είναι πόσιμο, όμως χαμηλής περιεκτικότητας σε άλατα. Όλοι αυτοί οι διαφορετικοί τρόποι δημιουργίας της μπύρας, καθορίζουν και το πλήθος κατηγοριών και ποιοτήτων. Συνήθως χρησιμοποιείται δίστιχο κριθάρι, φτωχό σε πρωτεΐνες και πλούσιο σε άμυλο, όμως μαζί με το κριθάρι μπορούν να συνυπάρξουν σιτάρι, βρώμη ή σίκαλη. Από τον λυκίσκο που αποτελεί κύριο υλικό χρησιμοποιούνται μόνο τα θηλυκά άνθη του, που περιέχουν τις ρητίνες  που δίνουν τις αρωματικές και γευστικές ουσίες της μπύρας, αλλά και τις τανίνες και τα οργανικά οξέα που δρουν ως συντηρητικά. Ως μαγιά χρησιμοποιούνται διάφορα είδη ζυμομυκήτων, που αναλαμβάνουν την διαδικασία της αλκοολικής ζύμωσης και η επιλογή τους είναι ανάλογη με το είδος της μπύρας που θα παραχθεί.

 

Όμως, παρά τις παραλλαγές στην τεχνική, η σύγχρονη ζυθοποιία περιλαμβάνει τέσσερα βασικά και απαραίτητα στάδια. Την βυνοποίηση, όπου το κριθάρι βρέχεται για λίγες μέρες, μουλιάζει σε ζεστό νερό, αφήνεται να βλαστήσει, καβουρντίζεται, κοσκινίζεται, αλέθεται και αναμειγνύεται με αλεύρι και ζεστό νερό και τέλος δημιουργείται ο μούστος της μπύρας. Το δεύτερο στάδιο είναι ο βρασμός, όπου εμπλουτίζεται με τον λυκίσκο και με τον βρασμό λίγων ωρών, επιτυγχάνεται η αποστείρωση του ζυθογλεύκους και η εκχύλιση όλων των γευστικών, αρωματικών και συντηρητικών συστατικών του λυκίσκου. Το επόμενο στάδιο είναι η ζύμωση, σε ειδικά δοχεία, όπου ο μούστος εμπλουτίζεται με τη μαγιά της μπύρας και παράγει την αιθυλική αλκοόλη και το διοξείδιο του άνθρακα. Μετά τη ζύμωση ακολουθεί η μεταζύμωση σε κλειστές δεξαμενές όπου το ποσοστό της μαγιάς που παρέμεινε, εξακολουθεί να δρα. Το τελικό στάδιο αποτελεί η εμφιάλωση της παραγόμενης μπύρας.

 

Οι πιο γνωστές και αγαπημένες μπύρες είναι η ξανθιά Lager, που  φτιάχνεται με χαμηλή ζύμωση και έχει την υψηλότερη κατανάλωση σε όλο τον κόσμο. Επίσης ξανθιά, αλλά με ισχυρότερη παρουσία του λυκίσκου, είναι η Pilsner, Pilsener ή απλώς Pils. Με ταχεία ζύμωση φτιάχνονται οι μπίρες Ale, ενώ οι θολές Weiss ξεχωρίζουν λόγω του σταριού από το οποίο φτιάχνονται. Για να φτιαχτεί η μαύρη Stout, η βύνη καβουρδίζεται, ενώ μαύρη είναι και η Bock. Η Τrappiste κρατά τη μοναστηριακή παράδοση, με ζύμωση που συνεχίζεται μέσα στο μπουκάλι.

 

Σχετικά με το σερβίρισμα της μπύρας σημειώνεται ότι ο καλύτερος τρόπος δεν είναι το παγωμένο ποτήρι, αλλά το βρέξιμο του ποτηριού με παγωμένο νερό πριν το σερβίρισμα. Σχετικά με το είδος του ποτηριού οι περισσότερες Αle σερβίρονται σε ποτήρια με ευθείες πλευρές και διάμετρο στομίου ελαφρώς μικρότερη από την διάμετρο του κορμού, οι Weiss μπύρες αναδεικνύουν τη γεύση τους σε πολύ ψηλά ποτήρια με στόμιο που κλείνει στο τέλος και οι Lager σε ψηλό ποτήρι που λεπταίνει προς τα κάτω, όπως και οι Pilsner.

 

Τέλος οι πιο ενδεδειγμένοι συνδυασμοί φαγητού μπύρας ορίζουν ότι τα ορεκτικά ταιριάζουν με μπύρα Lager, ενώ μια ποικιλία τυριών θα δέσει θαυμάσια με μοναστηριακή Trappiste. Το κοτόπουλο ζητά τη συνοδεία μιας Lager και το μοσχάρι μιας Golden Ale. Αλλαντικά και λουκάνικα ταιριάζουν με Red Ale και τα ζυμαρικά και λαδερά πιάτα με Lager. Μια Pilsner συνοδεύει πολύ καλά τα ψάρια και μια Stout τα θαλασσινά και οστρακοειδή. Οι σαλάτες , τα ψητά λαχανικά και η τερίνα φουαγκρά απαιτούν δίπλα τους μία Weiss, ενώ οι έθνικ σπεσιαλιτέ θα τα πάνε καλά με μια εξωτική Lager. Τα δύστροπα στους συνδυασμούς τους επιδόρπια σοκολάτας αλλά και τα φρούτα θα ταιριάξουν με μια Trappiste και τα σιροπιαστά γλυκά, όπως και οι τούρτες, με μία White Ale.

 

Η μπύρα Ζέος που είναι η πρότασή μας, έχει καταγωγή από το Άργος, αλλά φτιάχνεται με γερμανικές προδιαγραφές και ακολουθεί τη φιλοσοφία της μικροζυθοποίας. Οι άνθρωποι της Ζέος, από το 2002 που δημιουργήθηκε η ζυθοποιία, διαλέγουν ποιοτικά συστατικά και φτιάχνουν μια μπύρα με ξανθό χρώμα, ισορροπημένα αρώματα και ώριμη γεύση. Δροσιστική, με πλούσιο άρωμα και επίγευση που διαρκεί. Σε τρεις εκδοχές: Pilsner, Blue Mak Lager και μαύρη σταρένια.

 

Όλες οι μπύρες της Ζέος περιέχουν και βύνη σιταριού. Για την Pilsner τους, στα 500 κιλά κριθάρι βάζουν 35 κιλά σιτάρι και 700 γραμμάρια κριθάρι καβουρδισμένο. Στην μικροζυθοποιία ΖΕΟΣ ως πρώτη ύλη χρησιμοποιούν το ποιοτικό Γερμανικό κριθάρι και σιτάρι BAMBERG, το οποίο είναι το ακριβότερο στην αγορά και το γλυκό αρτεσιανό νερό της Πελοποννήσου.  Η βαρελίσια ΖΕΟΣ Pilsner πωλείται στο γνωστό πράσινο πλαστικό μπουκάλι με το λευκό καπάκι και με ημερομηνία λήξης 40-45 ημερών από την παρασκευή της. Διατηρείται μόνο σε ψυγείο, γιατί είναι απαστερίωτη, γι' αυτό και είναι πολύ δύσκολη η μεταφορά της σε όλη την Ελλάδα.

 

Η παραγωγή περιλαμβάνει 5 σήματα-μπύρες: την Black Mak , την Pilsner, την απαστερίωτη, την Μακεδονική Blue Mak Lager και την Weiss, μία για κάθε γούστο με τα απαραίτητα συνοδευτικά της και την ώρα της.

 

Η Μπύρα ΖΕΟΣ ξανθή είναι μία Pilsener, απαστερίωτη μπύρα. Με χρώμα ξανθό κεχριμπαρί, άρωμα φρούτων (μήλο, ροδάκινο), βύνης και λυκίσκου. Γεύση δημητριακών, πράσινου μήλου, έντονα λυκίσκου και πικρούτσικη επίγευση, αβοκάντο και χωριάτικου ψωμιού. Είναι μη παστεριωμένη, βαρελίσια και σε πλαστικό μπουκάλι του 1 λίτρου. Δεν διαρκεί παραπάνω από 45 ημέρες (μόνο στο ψυγείο) από την ημέρα παραγωγής της. Η μπύρα παρασκευάζεται κατά το Γερμανικό πρότυπο με κορυφαία ποιότητα υλικών. Εξαιρετική στον ουρανίσκο, με μέτρια ποσότητα λυκίσκου και μακρυά επίγευση διαρκείας.

 

Έχει περιεκτικότητα σε αλκοόλ  5%, θερμοκρασία σερβιρίσματος 4 - 6 ℃,  δεν διαρκεί παραπάνω από 45 ημέρες από την ημέρα παραγωγής της, γι' αυτό δύσκολα βρίσκεται στις κάβες, χωρίς να υπάρχει παραγγελία. Για αρκετούς γευσιγνώστες των απαστερίωτων συγκαταλέγεται στο Top -10 των ευρωπαϊκών!

ΖΕΟΣ

Γνωρίζετε ότι υπάρχει Ελληνική μπύρα που εξάγεται σε Καναδά και ΗΠΑ;

Γνωρίζετε ότι υπάρχει ελληνική μπύρα που για αρκετούς γευσιγνώστες των απαστερίωτων, συγκαταλέγεται στο Top -10 των ευρωπαϊκών;

Αν δεν γνωρίζετε τα παραπάνω δεν γνωρίζετε την ζυθοποιία ΖΕΟΣ. Ο Χρήστος Παπαδήμας ιδρυτής της ζυθοποιίας, με εμπειρία για τις μπύρες από τον Καναδά,  συνεργάστηκε με το διάσημο ζυθοποιό του Βανκούβερ, David Wood και το μάγο της ζυθοποίησης Barry Murray και έκαναν πραγματικότητα το όνειρο για μια μοναδική ζυθοποιία στην Ελλάδα.

Η ΖΕΟΣ βρίσκεται στον Ίναχο Αργολίδας, 4χλμ μακριά από το Άργος. Με το αρτεσιανό νερό της Πελοποννήσου από τους Μύλους, μαγιά από την Γερμανία και  λυκίσκους από όλο τον κόσμο, ο David Wood δημιούργησε την πρώτη βαρελίσια παρτίδα της ΖΕΟΣ, το 1998.

Από τότε, αρκετή μπύρα κύλησε από το βαρέλι και σήμερα, η ζυθοποιία διανέμει τις εμφιαλωμένες μπίρες της σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο. Εξάγει στον Καναδά, στις ΗΠΑ (Καλιφόρνια, Φλόριντα και Ουάσινγκτον) και συναντάται κυρίως σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Πάτρα. Το ζυθοποιείο, περίπου 600τμ, διαθέτει επτά δεξαμενές για την μπύρα, μια για νερό και ακόμα μια για την ζύμωση. Η δυνατότητα παραγωγής του είναι τα 2 εκ λίτρα.

Στην γκάμα προϊόντων της ζυθοποιίας βρίσκονται οι Zeos Pilsner στην κλασσική γυάλινη φιάλη και φρέσκια σε πλαστικό μπουκάλι του 1Lt, Zeos Blue MAK (Lager) και Zeos Black MAK επίσης σε γυάλινη φιάλη και φρέσκια σε πλαστικό μπουκάλι του 1 lt.

Η Ζέος Pilsner μη παστεριωμένη, βαρελίσια και σε πλαστικό μπουκάλι του 1 λίτρου. Δεν διαρκεί παραπάνω από 45 ημέρες από την ημέρα παραγωγής της, γι' αυτό δύσκολα θα τη βρείτε στις κάβες. Μπορείτε όμως να την παραγγείλετε. Για αρκετούς γευσιγνώστες τών απαστερίωτων συγκαταλέγεται στο Top -10 των ευρωπαϊκών, όσο υπερβολικό και αν διαβάζεται. Απλά δοκιμάστε τη!

Όλες οι μπίρες της ΖΕΟΣ περιέχουν και βύνη σιταριού. Για την Pilsner τους, στα 500 κιλά κριθάρι βάζουν 35 κιλά σιτάρι και 700 γραμμάρια κριθάρι καβουρδισμένο. Στη μικροζυθοποιία ΖΕΟΣ ως πρώτη ύλη χρησιμοποιούν το ποιοτικό γερμανικό κριθάρι και σιτάρι Bamberg, το οποίο είναι το ακριβότερο στην αγορά. Το τσουβάλι με το μαύρο κριθάρι είναι το καβουρδισμένο.

Η ΖΕΟΣ παράγει και για λογαριασμό της First Lomax από την Σαντορίνη τη σειρά των Volkan (Blonde, Black και White). Ειδικά για τις Volkan χρησιμοποιεί τις πρώτες ύλες που της παρέχει η First Lomax για τις μπύρες της, καθώς και την δαπανηρή εγκατάσταση για να φιλτράρει το νερό μέσω του ηφαιστιογενούς πετρώματος.  

Η ζυθοποιία ΖΕΟΣ έχει συνεργασία και με τις γνωστές ελληνικές εταιρείες ΓΙΟΥΛΑ και ΒΙΤΟΓΙΑΝΝΗΣ για να εμφιαλώνει τις μπύρες και να τις σφραγίσει, αυξάνοντας τον κύκλο εργασιών τους. Για την περαιτέρω συμβολή της στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας, η ΖΕΟΣ διερευνά τις δυνατότητες  χρήσης ελληνικού κριθαριού, όπως πράττουν ήδη άλλες ζυθοποιίες.

Από τα τέλη του 2016 η ζυθοποιία ΖΕΟΣ επέκτεινε τις δραστηριότητες της μέσω συνεργασίας με τοπικό εργαστήριο σαπωνοποιίας στην παραγωγή και εμπορία σαπουνιών μπύρας και ήδη διαθέτει στην αγορά 4 τύπους αρωματικών σαπουνιών βασισμένα στην απαστερίωτη φρέσκια μπύρα που η ίδια παράγει. 

Ιναχος Αργους

Ο Ίναχος ανήκει στον Δήμο Άργους-Μυκηνών της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας. Η επίσημη ονομασία είναι "ο Ίναχος" και έδρα του Δήμου είναι το Άργος.  

Το όνομά του το πήρε από τον πρώτο βασιλιά του Άργους, τον  Ίναχο, γιο του Ωκεανού και της Τέθητος, που έδωσε το όνομά του, στον ποταμό Ίναχο ο οποίος περνούσε μπροστά από τα τείχη της πόλεως. Η βασιλεία του χρονολογείται το 1986 π.Χ. Σύμφωνα με τον μύθο, μετά τις πλημμύρες του Δευκαλίωνος, ο Ίναχος οδήγησε αυτούς που επέζησαν, από τα βουνά στις πεδιάδες. Όταν η Ήρα και ο Ποσειδών διαμάχησαν για την κυριαρχία του τόπου, ο Ίναχος έλαβε το μέρος της Ήρας και γι' αυτό ο Ποσειδώνας τον τιμώρησε, στερεύοντας όλους τους ποταμούς του Άργους. Από το όνομα του, οι Αργείοι ονομάζονταν επίσης Ιναχίδες.

Όλη η Αργολίδα είναι εξαιρετικά δημοφιλής τουριστικός προορισμός αλλά επίκεντρο είναι το πανέμορφο Ναύπλιο με το Παλαμήδι, το Μπούρτζι, την Ακροναυπλία, το πολύ ενδιαφέρον Αρχαιολογικό Μουσείο και το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα.

Η Αργολίδα είναι διάσπαρτη από αρχαιολογικές θέσεις όπως οι Μυκήνες & η Τίρυνθα (μνημεία Unesco), το Ηραίο και η αρχαία αγορά στο Άργος όπου υπάρχει και το μουσείο και βεβαίως το Ασκληπιείο (μνημείο Unesco) στην Επίδαυρο με το περίφημο θέατρο.

Στον  τομέα της οικονομικής ανάπτυξης υπάρχουν δύο μονάδες που παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον. Η πρώτη είναι ο Ελληνικός καφές "NECTAR". Η εταιρία που τον παρήγαγε ιδρύθηκε  το 1951 στο Άργος, ενώ το 2008 δημιουργήθηκε στις Μυκήνες μια σύγχρονη μονάδα επεξεργασίας και συσκευασίας καφέ.

Η δεύτερη είναι η εταιρεία ΖΕΟΣ, με την παραγωγή τοπικής μπύρας. Αυτή η τοπική μπύρα, έλαβε το δεύτερο βραβείο της καλύτερης μπύρας στον κόσμο σε διαγωνισμό στην Αμερική!!!

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται για τα εξής τοπικά προϊόντα:

Πορτοκάλια (θεωρούνται από τα νοστιμότερα!), μανταρίνια, αγκινάρες Ιρίων και λοιπών περιοχών, βιολογικές Φράουλες, ντομάτες Παναρητιού, εμφιαλωμένο κρασί, ούζο, τσίπουρο και μαστίχα, τυριά Αραχναίου και Πυργιώτικων, χυλοπίτες και τραχανάς Αργολίδας, γκιόσα, χοντρό και γκόγκες στα Αρβανιτοχώρια. 

Αξίζει να δοκιμάσετε τα χειροποίητα ζυμαρικά (γκόγκες), τα σαΐτια (τηγανητές πίτες με τυρί και μυρωδικά ) και τα τοπικά γλυκά. Ξεχωρίζουν τα ραφιόλια, είδος καλτσουνιών με χειροποίητο φύλλο, αμύγδαλο, λικέρ μαστίχας και ανθόνερο, τα αμυγδαλωτά και οι σαμουσάδες (σιροπιαστό γλυκό με αμύγδαλο, καρύδι, σουσάμι, αλλά και κανελογαρίφαλα και μοσχοκάρυδο). 

Ως προς το κρασί, ο περίφημος Μαλβάζιος Οίνος, αν και δεν παράγεται πια στην περιοχή, λειτούργησε σαν ένα είδος συστατικής επιστολής που άνοιξε τις πόρτες της αγοράς στους τοπικούς παραγωγούς. Σημαντικό ατού του νομού είναι η ύπαρξη μιας σειράς ιδιαίτερων τοπικών ποικιλιών, οι οποίες έχουν δώσει θετικά αποτελέσματα και υπόσχονται ακόμα περισσότερα αν μελετηθούν και αξιοποιηθούν προσεκτικά. Ήδη κυκλοφορούν αρκετά κρασιά που έχουν ως βάση τον Πετρουλιανό, τη Θράψα και την Κυδωνίτσα. Ο νομός έχει δικαίωμα στην παραγωγή δύο κρασιών με την ένδειξη Τοπικός Οίνος.

Στην περιφερειακή ενότητα (νομό) Αργολίδας τα περισσότερα αμπέλια και οινοποιεία βρίσκονται βορειοδυτικά στις δημοτικές ενότητες Κουτσοποδίου και Λυρκείας, κοντά στα σύνορα με την Κορινθία, αφού η περιοχή είναι τμήμα της ζώνης των οίνων.