Μαρμελάδα σύκο, "Τα γλυκά της Αθηνάς", 250gr

Προσωρινά μη διαθέσιμο

Κωδικός προϊόντος: 00000166

Η μαρμελάδα αποτελεί ένα από τα κύρια υλικά για ένα καλό και γλυκό πρωϊνό, είναι ένα από τα βασικά συστατικά για πλήθος γλυκών και το βασικότερο είναι από τις πιο γλυκές αναμνήσεις των παιδικών μας χρόνων, εδώ και πολλές γενιές. Ειδικά για την Ελλάδα το πλήθος των φρούτων, λαχανικών και ξηρών καρπών που έχουμε, σε συνάρτηση με το χαμηλό κόστος παρασκευής της και το χρόνο συντήρησής της, την έχουν καταστήσει βασική επιλογή για την ελληνική κουζίνα.

Οι Ρωμαίοι έμαθαν από τους Έλληνες ότι τα κυδώνια μαγειρεμένα αργά με μέλι θα "ρυθμιστούν", λόγω πηκτίνης, όταν κρυώσουν. Το Ελληνικό μελίμηλον, melimēlon, «μέλι φρούτο» μετατράπηκε σε marmelo και αργότερα σε marmalade. Ένα ρωμαϊκό βιβλίο μαγειρικής, παρουσιάζει μια συνταγή διατήρησης ολόκληρων κυδωνιών, σε ένα λουτρό από μέλι. Ακόμη, κομπόστες από κυδώνι και λεμόνι εμφανίζονται μαζί με τριαντάφυλλο, μήλο, δαμάσκηνο και αχλάδι στο βιβλίο των τελετών του Βυζαντινού Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Ζ΄ του Πορφυρογέννητου.

Η μαρμελάδα, μπορεί να χωριστεί σε δύο βασικές κατηγορίες, στην μαρμελάδα εσπεριδοειδών και στη μαρμελάδα μη εσπεριδοειδών.  Η μαρμελάδα εσπεριδοειδών, αγγλικά  marmalade, είναι ένα διατηρημένο γλυκό που παρασκευάζεται από το χυμό και τη φλούδα των εσπεριδοειδών βρασμένα με ζάχαρη και νερό. Μπορεί να παραχθεί από κουμκουάτ, λεμόνια, λάιμ, γκρέιπφρουτ, μανταρίνια, πορτοκάλια, νεράντζια, περγαμόντο και άλλα εσπεριδοειδή ή οποιονδήποτε συνδυασμό αυτών.

Η μαρμελάδα μη εσπεριδοειδών είναι μια μορφή μαρμελάδας που παρασκευάζεται από φρούτα που δεν ανήκουν στα εσπεριδοειδή. Γενικότερα οι μαρμελάδες ή διατηρούμενα φρούτα είναι παρασκευάσματα φρούτων ή λαχανικών και ζάχαρης, συχνά σε κονσερβοποιημένη ή σφραγισμένη μορφή, για μακροχρόνια αποθήκευση. Η παρασκευή των διατηρουμένων φρούτων σήμερα, συχνά περιλαμβάνει την προσθήκη εμπορικής ή φυσικής πηκτίνης ως παράγοντα σχηματισμού γέλης, αν και μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ζάχαρη ή μέλι. Πριν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, οι συνταγές για τις μαρμελάδες φρούτων δεν περιελάμβαναν την πηκτίνη και πολλές τεχνητές μαρμελάδες μη-εσπεριδοειδών σήμερα γίνονται χωρίς πηκτίνη.

Όλα τα προϊόντα της εταιρείας "Τα γλυκά της Αθηνάς", παρασκευάζονται με παραδοσιακό τρόπο χωρίς τη χρήση πρόσθετων συντηρητικών, χρωμάτων, αρωμάτων, γλυκόζης κ.α. τόσο κατά την παραγωγή των γλυκών μας όσο και πριν ή κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας των φρούτων που τροποποιούν το τελικό αποτέλεσμα.  Οι ποσότητες είναι περιορισμένες για το λόγο ότι οι πρώτες ύλες χρησιμοποιούνται εποχιακά. Ακόμη, με οδηγό τις σύγχρονες διατροφικές ανάγκες τα γλυκά φτιάχνονται με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη, ώστε να προσφέρονται σαν ελαφρύ & υγιεινό επιδόρπιο. Με τις παραπάνω προδιαγραφές έχουν παραχθεί και όλες οι μαρμελάδες της εταιρείας. 

Τα γλυκά της Αθηνάς

Σπιτικές, παραδοσιακές, γλυκές ιστορίες!

Το πιο γνώριμο σε όσους έχουν επισκεφτεί το σπίτι της γιαγιάς ή της θείας στο χωριό είναι το κέρασμα με ένα γλυκό...κουταλιού. Γεμάτο από τα αρώματα, τα χρώματα και τις εποχές του τόπου!

Και εάν ζούσες στο χωριό σίγουρα ήξερες ότι το καθε σπιτικό, η κάθε αυλή ήταν ένα εργαστήριο. Αυτές τις μνήμες και τις γευστικές εμπειρίες αγαπήσαμε και θελήσαμε να μοιραστούμε με όλους και να κρατήσουμε την παράδοση ζωντανή. Γιατί “όποιος δεν τιμά την παράδοση δεν έχει μέλλον”.

Έτσι δημιουργήθηκε το εργαστήριο παραδοσιακών προϊόντων "Τα γλυκά της Αθηνάς". Βρίσκεται στο χωριό Κάτω Ροδωνιά του Δήμου Αριδαίας, σε απόσταση περίπου 10 χλμ από τα Λουτρά Πόζαρ.

Από αυτή την περιοχή προσκαλούν σε μια γευστική εμπειρία που περιλαμβάνει γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες, κομπόστες, βυσσινάδα, πάπρικα χωρίς τη χρήση γλυκόζης, συντηρητικών, αρωμάτων και χρωμάτων τα οποία τροποποιούν το τελικό αποτέλεσμα.

Η αρχή έγινε με τα παραδοσιακά γλυκά που θεωρούνται από τους ειδικούς ως τα υγιεινότερα και το καθένα από αυτά, ανάλογα με το φρούτο, προσφέρει στον οργανισμό μας τις ιδιότητές του π.χ. το μαυροκέρασο για την αναιμία και το σίδηρο, το περγαμόντο ως αφροδισιακό, το ροδάκινο ενισχύει το ανοσοποιητικό κλπ.

Όλα παρασκευάζονται με παραδοσιακό τρόπο χωρίς τη χρήση πρόσθετων συντηρητικών, ενώ οι ποσότητες είναι περιορισμένες εφόσον οι πρώτες ύλες χρησιμοποιούνται εποχιακά.

Στο e-clectic.gr θα βρείτε «Τα γλυκά της Αθηνάς» σε μοναδικές γεύσεις όπως σύκο, βύσσινο, κυδώνι, μαυροκέρασο, περγαμόντο, σταφύλι και καρυδάκι. Αλλά θα γευτείτε και τις καταπληκτικές της μαρμελάδες ροδάκινο, φράουλα, βύσσινο, αχλαδόμηλο, σύκο, βερύκοκο. 

Αριδαία Πέλλας

Η Αριδαία είναι κωμόπολη του νομού Πέλλας, έδρα του Δήμου Αλμωπίας που βρίσκεται 25 χλμ. βόρεια της Έδεσσας στη δυτική όχθη του Αλμωπαίου ποταμού. Σε απόσταση 7χλμ από την Αριδαία βρίσκεται το Βυζαντινό Κάστρο της Χρυσής που χρονολογείται τον 8ο αιώνα μ.Χ. Βόρεια της Αριδαίας βρίσκεται η ιστορική Ιερά Μονή Οσίου Ιλαρίωνος, και  έχει ως κτήτορα και ιδρυτή της τον ίδιο τον Άγιο Ιλαρίωνα. 

Σε απόσταση 10 χλμ. από την Αριδαία βρίσκονται τα Λουτρά Πόζαρ με εντυπωσιακή φυσική ομορφιά και ιαματικά νερά. Πρόκειται για τουριστικό προορισμό με πολλές υποδομές και όλες τις ανέσεις σε συνδυασμό με το Χιονοδρομικό Κέντρο Καϊμακτσαλάν το οποίο γεωγραφικά ανήκει στο Δήμο Αλμωπίας. Δίπλα στο τουριστικό χωριό Λουτράκι, έδρα των Λουτρών Πόζαρ, βρίσκεται το επίσης τουριστικό χωριό Όρμα απ το οποίο ξεκινάει δρόμος για το Χιονοδρομικό κέντρο. 

Η ακριτική Αλμωπία, είναι ένα πολύχρωμο μωσαϊκό, το οποίο συνθέτουν τα αγροτεμάχια του κάμπου και των ορεινών περιοχών. Οι αγροτικές εκτάσεις στο Δήμο καταλαμβάνουν  αρκετές  χιλιάδες στρέμματα, ενώ το μικροκλίμα της  Αλμωπίας, δίνει τη βάση για την καλλιέργεια και παραγωγή μίας τεράστιας γκάμας αγροτικών προϊόντων, με πλούσια δενδροκομική και κτηνοτροφική παραγωγή. 

Σημαντική είναι και η παραγωγή των οπωροκηπευτικών. Δεσπόζουσα θέση έχει η παραγωγή κερασιών που μπορείς να συναντήσεις  σε κάθε σχεδόν τοπική κοινότητα. Η καλλιέργεια της ροδακινιάς με ποικιλίες τόσο βιομηχανικές όσο και επιτραπέζιες αναδεικνύουν τον Δήμο Αλμωπίας σε έναν από τους μεγαλύτερους σε παραγωγή ροδάκινου, ενώ η διάθεσή του γίνεται σχεδόν εξ’ ολοκλήρου μέσω των συνεταιρισμών. Από τις πλέον προσοδοφόρες, εξαιτίας των εδαφοκλιματικών συνθηκών και της αυξημένης ζήτησης είναι και η καλλιέργεια της μηλιάς. Προσπάθεια γίνεται επίσης να επανέλθει η καλλιέργεια της συκιάς. Στην Αλμωπία παράγονται τα γνωστά φασόλια «παπούδα Καρατζόβας». Η παραγωγή τους επικεντρώνεται κυρίως στις τοπικές κοινότητες Προμάχων και Αριδαίας (οικισμός Υδραίας) και δευτερευόντως σε άλλα δημοτικά διαμερίσματα. Ακόμη, η περιοχή, έχει πλούσια παράδοση στην καλλιέργεια εξαιρετικής ποιότητας φακής. Σχεδόν σε κάθε τοπική κοινότητα τη δεκαετία του 60, συναντούσε κανείς το προϊόν αυτό. 

Η καλλιέργεια καστανιάς έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια  στα χωριά του  Δήμου Αλμωπίας και ιδιαίτερα σε αυτά του πρώην Δήμου Αριδαίας. Συναντάται επίσης και η καλλιέργεια ξηρών καρπών και καρυδιού. Η ύπαρξη συστηματικής καλλιέργειας, αλλά και οι δυνατότητες ανάπτυξης υποστηρίζονται από την ιδιαίτερη γεωμορφολογία των ορεινών συμπλεγμάτων του Βόρα, του Πινόβου, της Τζένας και του Πάικου. Η καλλιέργεια του σπαραγγιού, άρχισε το 1991 από μία ομάδα 5 παραγωγών. Σήμερα, το σπαράγγι της Αλμωπίας θεωρείται το κορυφαίο σπαράγγι σε επίπεδο Κεντρικής Μακεδονίας και διατίθεται εξ ολοκλήρου σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Γερμανία, Ολλανδία) εξασφαλίζοντας ικανοποιητικό εισόδημα για τους παραγωγούς. Η καλλιέργεια του πράσου απαντάται σε περίπου 700 στρέμματα σε όλη την Αλμωπία. Η ομάδα παραγωγών πράσου δημιουργήθηκε το 2006 και εφαρμόζει ολοκληρωμένη διαχείριση στην καλλιέργεια. Η προώθηση του προϊόντος γίνεται μεμονωμένα στις αγορές της Θεσσαλονίκης και τις λαϊκές. 

Η Μπαχοβίτικη (Καρατζοβίτικη) πιπεριά έχει μεγάλη φήμη. Ο μικρόσωμος τύπος πιπεριάς που καλλιεργείται σε όλη την περιοχή, συναντάται νωπή ή μεταποιημένη και διαθέτει εξαιρετική γεύση και ποιοτικά χαρακτηριστικά. Η μπαχοβίτικη πιπεριά δίνει εξαιρετικής ποιότητας τουρσιά. Η περιοχή ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη και με την παραγωγή του κόκκινου πιπεριού και του μπούκουβου, με την λειτουργία μεταποιητικών μονάδων που όμως, εξαιτίας της διακοπής λειτουργίας τους ανέκοψαν την πορεία του προϊόντος. Τη φήμη και την ποιότητα του προϊόντος ακόμη  συνοδεύουν ένα βραβείο (Άγιος Φραγκίσκος, 1914), αλλά και η αποδοχή από χώρες στην Ευρώπη. 

Η καλλιέργεια του κοκκαριού (είδος κρεμμυδιού), φτάνει ετήσια τους 100 τόνους. Μέρος της τοπικής παραγωγής διατίθεται σε δύο μονάδες μεταποίησης που λειτουργούν στην Τοπική Κοινότητα Όρμας (Σαμαράς, Αβραμίδης).  Στα ορεινά δημοτικά διαμερίσματα, υπάρχει η καλλιέργεια πατάτας με την παραγωγή να φτάνει ετησίως τους 20000 τόνους. 

Το αμπέλι (Αμάσι ή Όψιμο Εδέσσης) καλλιεργείται σε μία έκταση 2700 στρεμμάτων, συμμετέχοντας σε ποσοστό 90% στη συνολική παραγωγή οινοποιήσιμου σταφυλιού στην Αλμωπία. Στην Πιπεριά παράγονται περίπου 4000 τόνοι ετησίως, από τους οποίους το 80-90% διατίθεται σε μεγάλες οινοποιητικές μονάδες. Μικρό μέρος της παραγωγής απορροφάται από τοπική μονάδα παραγωγής Τσίπουρου και Ούζου. Τέλος, η ύπαρξη φυτωρίου κηπευτικών και αρωματικών φυτών  βιολογικής γεωργίας με μια μεγάλη γκάμα  επαγγελματιών πελατών πανελλαδικά, αλλά και οι εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής, δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να αναπτυχθεί ο κλάδος των αρωματικών - φαρμακευτικών φυτών. 

Τα κτηνοτροφικά προϊόντα της περιοχής είναι το γάλα, με το σύνολο της παραγωγής να διατίθεται σε μεγάλες μονάδες παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων και δύο τοπικά τυροκομεία. Η παραγωγή φέτας  που γίνεται στα δύο  τυροκομεία (Αριδαία, Άψαλος), λειτουργεί θετικά για την απορρόφηση των  προϊόντων. Το βόειο και αιγοπρόβειο κρέας, που προέρχεται από την εκτροφή μεγάλων και μικρών ζώων, διατίθεται στον «Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Ευρείας Περιφέρειας Αλμωπίας – Επώνυμα Προϊόντα», αλλά και στο υπερσύγχρονο σφαγείο στα διοικητικά όρια της Αλμωπίας. Ακόμη, η παραγωγή ποιοτικών ζωοτροφών αποτελεί σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης της κτηνοτροφίας και ανάδειξης των ποιοτικών της χαρακτηριστικών. 

Στην περιοχή της Αλμωπίας υπάρχει μία μονάδα εκτροφής και αναπαραγωγής πέστροφας η οποία αξιοποιεί τα νερά ποταμού, που πηγάζει από την περιοχή της Αγάθης. Τελευταία η μονάδα δραστηριοποιείται και στην παραγωγή καπνιστής πέστροφας.

Η περιοχή της Αλμωπίας είναι πλούσια σε μελισσοτροφικά φυτά και παρουσιάζει εξαιρετικής ποιότητας ανθόμελο, πευκόμελο, καστανόμελο, αλλά και πρόπολη, γύρη και βασιλικό πολτό  κ.α.  Τέλος, υπάρχει  πληθώρα προϊόντων, όπως γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, κομπόστες, σάλτσες, τουρσιά, παραδοσιακά ζυμαρικά, ηδύποτα, καθώς και αποξηραμένα λαχανικά (μελιτζάνα, ντομάτα).