Κουραμπιέδες Καβάλας, μπουκιές 250gr

Προσωρινά μη διαθέσιμο

Κωδικός προϊόντος: 00001189

Ο κουραμπιές είναι ένα χαρακτηριστικό γλύκισμα ευρύτατα διαδεδομένο σε όλη την Ελλάδα που κατατάσσεται στα πατροπαράδοτα γλυκίσματα, όπως το μελομακάρονο, και που συνήθως παρασκευάζεται τα Χριστούγεννα. Το όνομά του προέρχεται από το τουρκικό Kurabiye, που σημαίνει μπισκότο, γλύκισμα από αλεύρι, βούτυρο και άχνη ζάχαρη και ειδικότερα διπλοφουρνιστό μπισκότο βουτύρου με καβουρδισμένα αμύγδαλα, πασπαλισμένο με άχνη ζάχαρη και αρωματισμένο με βανίλια.

Η λέξη είναι δανεισμένη από το τουρκικό kurabiye, το οποίο, σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή, προέρχεται από το περσικό gulabiye, που βγαίνει από το περσικό gulab, ροδόνερο ( gul ή επί το περσικότερον gol το τριαντάφυλλο, ab το νερό).

Οι κουραμπιέδες Καβάλας αποτελούν το παλαιότερο σήμα κατατεθέν της πόλης αφού η αρχική παρασκευή τους χρονολογείται από τον 14ο αιώνα.Τους συναντάμε σε όλη την Ανατολή και την βόρεια Ελλάδα όμως ήδη από τον 17ο αιώνα οι κουραμπιέδες της Καβάλας είναι πιά ξακουστοί. Στα νεότερα χρόνια Μικρασιάτες πρόσφυγες από την Καρβάλη της Καππαδοκίας δημιούργησαν στο νομό Καβάλας το 1924 τη Νέα Καρβάλη και μετέφεραν εκεί την παραδοσιακή συνταγή κουραμπιέδων της Μικράς Ασίας.

Το μυστικό της επιτυχίας του κουραμπιέ Καβάλας, χωρίς δεύτερη σκέψη είναι το καλής ποιότητας βούτυρο που δίνει τραγανή και αφράτη υφή. Επίσης το σωστά καβουρδισμένο αμύγδαλο, χοντροκομμένο ώστε να δίνει όλα τα αρώματα του. Τέλος, το αλεύρι που είναι βασικό συστατικό μαζί με την βανίλια δίνουν ξεχωριστή γεύση στον κουραμπιέ. Για αυτό η συνταγή των κουραμπιέδων Καβάλας θεωρείται η «αυθεντική» ενώ σαφώς είναι η πιο διαδεδομένη και φημισμένη τόσο εντός της Ελλάδας όσο και εκτός.

Έτσι σήμερα στην Ελλάδα, οι πιο γνωστοί παραδοσιακοί κουραμπιέδες είναι αυτοί της Καβάλας/Νέας Καρβάλης.

Στο εργαστήριο ζαχαροπλαστικής Marmelo παρασκευάζεται η νοστιμότερη και θρεπτικότερη εκδοχή των κουραμπιέδων Καβάλας.

Οι Κουραμπιέδες Καβάλας που σας προτείνουμε εδώ, σε σχήμα μπουκιάς, παρασκευάζονται από τα παρακάτω συστατικά. Αλεύρι, ζάχαρη, αμύγδαλα 8-10%, φυτικά έλαια και λίπη. Δοκιμάστε τους !!

 

Marmelo

Με πάθος για την ζαχαροπλαστική, η Marmelo δημιουργεί καθημερινά υπέροχες γλυκές απολαύσεις, χρησιμοποιώντας τα πιο φρέσκα υλικά. Αυτή είναι η κεντρική φιλοσοφία της οικογενειακής επιχείρησης ζαχαροπλαστικής Marmelo που γλυκαίνει τους κατοίκους της Καβάλας (και όχι μόνο) με έναν ιδιαίτερο τρόπο εδώ και πολλά χρόνια. 

Φυσικά κορυφαία θέση στόν κατάλογο με τα προϊόντα που διατίθενται κατέχουν δικαίως οι «Κουραμπιέδες Καβάλας» με την ιδιαίτερη συνταγή παρασκευής τους και βέβαια με την εξαιρετική τους γεύση.

Tο «Ζαχαροπλαστείο Marmelo» παράλληλα ανακοίνωσε ότι βραβεύτηκε με ένα Πιστοποιητικό Διάκρισης του TripAdvisor®. Εδώ και έξι χρόνια, η απονομή του βραβείου αναγνωρίζει και τιμάει τις επιχειρήσεις του κλάδου της φιλοξενίας οι οποίες λάμβαναν εξαιρετικές κριτικές στο TripAdvisor από τους ταξιδιώτες, κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους. Στους νικητές του Πιστοποιητικού Διάκρισης περιλαμβάνονται καταλύματα, εστιατόρια και αξιοθέατα σε ολόκληρο τον κόσμο που προσέφεραν κάθε φορά μια εμπειρία ποιοτικής εξυπηρέτησης στους πελάτες τους.

«Ευχαριστούμε τους επισκέπτες της πόλης της Καβάλας που μας τίμησαν με το βραβείο, ανεβάζουμε τον πήχη ακόμα πιο ψηλά», ήταν τα σχόλια εκ μέρους της οικογενειακής επιχείρησης κατά την παραλαβή του βραβείου.

«Με το Πιστοποιητικό Διάκρισης, το TripAdvisor επιβραβεύει τις επιχειρήσεις του κλάδου της φιλοξενίας που λάμβαναν σταθερά τιμητικά σχόλια και υψηλές βαθμολογίες από τους ταξιδιώτες» επισημαίνει η Heather Leisman, Αντιπρόεδρος του Τμήματος Βιομηχανικού μάρκετινγκ του TripAdvisor. «Αυτή η αναγνώριση βοηθά τους ταξιδιώτες να εντοπίζουν και να κάνουν κράτηση σε επιχειρήσεις που σε τακτική βάση παρέχουν εξαιρετικές υπηρεσίες εξυπηρέτησης. Το TripAdvisor είναι περήφανο για την καθοριστική συμβολή του ώστε οι ταξιδιώτες να αισθάνονται πιο σίγουροι όταν παίρνουν τις αποφάσεις τους για κρατήσεις». Για το Πιστοποιητικό Διάκρισης συνυπολογίζονται η ποιότητα, η ποσότητα και η επικαιρότητα των κριτικών που υποβάλλονται από τους ταξιδιώτες στο TripAdvisor σε διάστημα 12 μηνών. 

Καβάλα

H Καβάλα είναι πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού της Ανατολικής Μακεδονίας στη Βόρεια Ελλάδα. Είναι χτισμένη στους πρόποδες του όρους Σύμβολο και αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Μακεδονίας. Απέχει 680 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 165 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη. Ο μόνιμος πληθυσμός της πόλης φτάνει τους 54.000 κάτοικους σύμφωνα με την απογραφή του 2011, ενώ ο συνολικός πληθυσμός του Δήμου είναι περίπου 70.000 κάτοικοι.

Η ιστορία της πόλης ξεκινά από τους Προϊστορικούς χρόνους και εκτείνεται μέχρι σήμερα. Οι αναφορές για αυτήν από την μία χάνονται στις ομηρικές αφηγήσεις και από την άλλη καταγράφονται στα αρχεία της Αθηναϊκής Συμμαχίας. Από την μία η πόλη έγινε παγκοσμίως γνωστή για την άφιξη των δημοκρατικών στρατευμάτων της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας ενόψει της ιστορικής μάχης των Φιλίππων και από την άλλη για την άφιξη του Αποστόλου Παύλου, κάνοντας την Νεάπολη (σημερινή Καβάλα) πρώτη ευρωπαϊκή πόλη που δέχτηκε το Χριστιανισμό. Είναι διάσημη για τα μεγαλοπρεπή έργα Βυζαντινών και Τούρκων (όπως το Κάστρο και οι Καμάρες) όσο και για το ότι αποτέλεσε γενέτειρα του Μεχμέτ Αλί, αντιβασιλέα της Αιγύπτου. Παράλληλα η νεότερη ιστορία της πόλης παρουσιάζει εξίσου ενδιαφέρον, τόσο για την καπνεργασία όσο και για την πλούσια βιομηχανική δραστηριότητα με κυρίαρχη αυτή του μαύρου χρυσού.

Ενδεικτικά αναφέρονται οι ονομασίες της πόλης με χρονολογική σειρά. Νεάπολις (7ος αιώνας π.Χ.-9ος αιώνας μ.Χ.)-Χριστούπολις (9ος αιώνας μ.Χ.-14ος αιώνας μ.Χ.)-  Καβάλα (14ος αιώνας μ.Χ.- σήμερα).

Η σημερινή πόλη της Καβάλας χτίστηκε επάνω σε δύο προϊστορικές θέσεις, την Αντισσάρα, τη σημερινή Καλαμίτσα, καθώς και του οικισμού της εποχής του Σιδήρου που εντοπίστηκε ανατολικά της πόλης, στην περιοχή Περιγιαλίου. Λόγω της ανεξέλεγκτης οικοδόμησης, κυρίως στα μέσα του 20ου αιώνα, διασώζεται μόνο ένα τμήμα του τείχους της Αντισσάρας, ανάμεσα στις πολυκατοικίες της σύγχρονης πόλης. Αρκετά ευρήματα της προϊστορικής περιόδου υπάρχουν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας καθώς και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θάσου, στο Λιμένα.

Η Καβάλα απελευθερώθηκε το 1913 από τον ελληνικό στόλο που ήταν αγκυροβολημένος στη Θάσο, κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Βαλκανικού Πολέμου. 

Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 και την επακόλουθη ανταλλαγή πληθυσμών το 1923-24, κατακλύζει την πόλη μεγάλο κύμα Ελλήνων προσφύγων από την Ανατολική Θράκη και τη Μικρά Ασία. Ο συνολικός αριθμός των προσφύγων που εγκαταστάθηκαν ήταν περίπου 30.000.Το προσφυγικό στοιχείο μεταφύτευσε στην πόλη τη μεγάλη πολιτιστική του παράδοση και ταυτόχρονα αποτέλεσε την κινητήρια παραγωγική δύναμη της Καβάλας, οδηγώντας σε μεγάλη οικονομική ανάπτυξη με κύριο μοχλό την αύξηση της καπνοκαλλιέργειας και του καπνεμπορίου. Η τετραετία 1928-1932 υπήρξε η πιο λαμπρή περίοδος για την Καβάλα με πλήθος από μεγάλα έργα όπως το λιμάνι, το δίκτυο ηλεκτροφωτισμού, οι αναδασώσεις και τα νέα σχολικά κτίρια.

Η Καβάλα διαθέτει λιμάνι υπό τον Οργανισμό Λιμένα Καβάλας, ενώ υπάρχει και το αεροδρόμιο της Χρυσούπολης εντός του ευρύτερου νομού. Σε οτι αφορά τις οδικές υποδομές, συνδέεται με την Θεσσαλονίκη με την Εγνατία Οδό. Παράλληλα παρέχονται ακτοπλοϊκές συνδέσεις με τη Θάσο, διάφορα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου, καθώς και το Λαύριο.

Κύρια αξιοθέατα για τον επισκέπτη αποτελούν το Κάστρο, η παλιά πόλη, το σπίτι του Μεχμέτ Αλί, οι παλιές καπναποθήκες καθώς και το Μουσείο Καπνού. Φεύγοντας απο την πόλη μπορούμε να επισκεφθούμε τους Αρχαίους Φιλίππους σε απόσταση 15 χλμ απο την Καβάλα με τα σημαντικά αρχαιολογικά μνημεία, το Δέλτα του ποταμού Νέστου με το δάσος και τις λιμνοθάλασσες, το χιονοδρομικό κέντρο του όρους Παγγαίου και την Ιερά Μονή της Παναγίας Εικοσιφοίνισσας στους πρόποδες του Παγγαίου. Γαστρονομικά μπορείτε να απολαύσετε τοπικά τυριά, κρασιά, γλυκά κουταλιού και κυρίως τους ξακουστούς κουραμπιέδες της περιοχής.