Ινδία

Η Ινδία ή επίσημα Δημοκρατία της Ινδίας βρίσκεται στη νότια Ασία και είναι παγκοσμίως, η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα σε πληθυσμό και η έβδομη μεγαλύτερη σε έκταση. Εκτείνεται ανάμεσα στα Ιμαλάϊα όρη και τον Ινδικό ωκεανό από τον οποίο ορίζεται στα νότια, νοτιοδυτικά και νοτιοανατολικά. Συνορεύει ανατολικά με το Μπανγκλαντές και τη Βιρμανία, βόρεια με την Κίνα και τα κρατίδια Μπουτάν, Νεπάλ, βορειοδυτικά με το Πακιστάν, ενώ δυτικά βρέχεται από την Αραβική θάλασσα. 

Στην ιστορία της υπήρξε κοιτίδα και σταυροδρόμι πολλών σημαντικών πολιτισμών και θρησκειών. Κατά τη διάρκεια του 18ου αιώνα σταδιακά υποτάχθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ το 1947 απέκτησε την ανεξαρτησία της μετά από γενικευμένο αγώνα αυτοδιάθεσης που χαρακτηρίστηκε από μη βίαιες αντιδράσεις. Σήμερα η Ινδία είναι από τις πιο γοργά αναπτυσσόμενες οικονομίες, παρόλο που η φτώχεια παραμένει έντονο κοινωνικό φαινόμενο.

Η ονομασία της προέρχεται από τον Ινδό ποταμό, το όνομα του οποίου προέρχεται από την αρχαία περσική λέξη Χίντου ή από τη σανσκριτική Σχίντου. Η περσική λέξη Χιντουστάν, χρησιμοποιείται και σήμερα, περιστασιακά, ως συνώνυμο όλης της χώρας. Οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποίησαν πρώτοι τον όρο Ινδοί, για τους ανθρώπους από τον Ινδό ποταμό. Το σύνταγμα της σύγχρονης Ινδίας αναγνωρίζει τη λέξη Μπαράτ ως επίσημη ονομασία της χώρας, λέξη που χρησιμοποιείται και καθημερινά από πολλούς στη χώρα και προέρχεται από τον μυθικό βασιλιά Μπαράτα της ινδικής μυθολογίας.  

Οι πρώτοι ιθαγενείς κάτοικοι της χώρας εξοντώθηκαν ή αφομοιώθηκαν από λαούς που κατέβηκαν από το Βορρά το 2.000 π.Χ. και επέβαλαν τη θρησκεία που τους ευνοούσε (το Βεδισμό). Ως αντίδραση γεννήθηκε ο Βουδισμός, ο Ζαϊνισμός και πολλές αιρέσεις των τριών αυτών θρησκειών που προκάλεσαν φυλετικούς και πολιτικούς αγώνες. Ο Πέρσης  Δαρείος Α΄ επωφελήθηκε από τις διαμάχες αυτές και εισέβαλε στο παράκτιο δυτικό τμήμα της χώρας που το κατέλαβε το 517 π.Χ.

Κατά την αρχαιότητα η Ινδία ήταν χωρισμένη σε 118 βασίλεια και ο λαός του κάθε βασιλείου διαιρούνταν σε 7 τάξεις ή κάστες, τους φιλόσοφους (Βραχμάνες), τους γεωργούς, τους βοσκούς, τους τεχνίτες, τους στρατιώτες, τους επόπτες και τους συμβούλους του βασιλιά.

Για πρώτη φορά οι Ινδοί ήρθαν σ' επαφή με το δυτικό κόσμο, με την προέλαση του Μεγάλου Αλεξάνδρου μέχρι τον Ινδό ποταμό. Η επίδραση του ελληνικού πολιτισμού στους Ινδούς υπήρξε βαθιά και ανακαλύπτουμε πολλά δείγματά της στην ινδική τέχνη. Τον 7ο αιώνα η Ινδία εξακολουθεί να είναι διαιρεμένη σε κρατίδια, από τα οποία σπουδαιότερα ήταν το Κασμίρ και το Νεπάλ. Οι μουσουλμάνοι, εισέβαλαν για πρώτη φορά το 711 και υπόταξαν τις χώρες γύρω από τον Ινδό.  

Πρωτοπόροι της ευρωπαϊκής διείσδυσης υπήρξαν οι Πορτογάλοι με τον Βάσκο ντα Γκάμα, που ονομάστηκε αντιβασιλιάς της Πορτογαλίας στην Ινδία το 1524. Κατά τις αρχές του 17ου αιώνα αντικατέστησαν τους Πορτογάλους οι Ολλανδοί και κυρίως οι Άγγλοι. Αυτοί, με την «Εταιρεία των Ανατολικών Ινδιών» που έγινε πανίσχυρη, απέκτησαν σημαντικά πρακτορεία και προνόμια στην Ινδία.

Υπήρξαν ακούραστες προσπάθειες των Ινδών να απαλλαγούν από την αγγλική κυριαρχία, ειρηνικές κι ένοπλες εξεγέρσεις που πνίγηκαν στο αίμα, με επικεφαλή  του κινήματος τον Μαχάτμα Γκάντι. Το 1947 η Ινδία χωρίστηκε σε δύο αυτόνομα κράτη, το Πακιστάν και τη μεγάλη, αυτόνομη Ινδική Δημοκρατία.

Δύο είναι οι κύριες γλωσσικές οικογένειες των Ινδών, η Ινδοαριανή οικογένεια (74% του πληθυσμού) και η Δραβινιανή (24% του πληθυσμού). Τα Χιντί, αποτελούν την επίσημη γλώσσα του κράτους, ενώ τα Αγγλικά χρησιμοποιούνται στη διοίκηση, την εκπαίδευση και τον επιχειρηματικό κόσμο, ενώ το σύνταγμα αναγνωρίζει 21 τοπικές γλώσσες. 

Τα τελευταία πενήντα χρόνια έχει καταγραφεί έντονη πληθυσμιακή αύξηση, με 35 πόλεις να ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο κατοίκους, ενώ οι μεγαλύτερες έχουν πληθυσμό περισσότερο από 10 εκατομμύρια, όπως η Βομβάη, το Δελχί και η Καλκούτα. Το 70% όμως του συνόλου των Ινδών παραμένει αγροτικός πληθυσμός. Οι Ινδοί ανήκουν φυλετικά στο «λευκό» κόσμο της Ασίας. Αποτελούν ένα πολύ δυσερμήνευτο τύπο. Ινδικά χαρακτηριστικά συναντάμε σε Αφγανιστάν, Κίνα, Ινδοκίνα, Ινδονησία κ.ά.  Αξιόλογη, αν και μικρή σε ποσότητα, έξοδος ινδικών στοιχείων θεωρείται αυτή των τσιγγάνων.

Ως προς το θρήσκευμα περισσότεροι από 800 εκατομμύρια Ινδοί (80,5% του πληθυσμού) είναι Ινδουϊστές, ενώ άλλες θρησκευτικές ομάδες είναι οι Μουσουλμάνοι (13,4%), οι Χριστιανοί (2,3%), οι Σιχ (1,9%), οι Βουδιστές, οι Εβραίοι, οι Ζωροάστρες κτλ. 

Στην Ινδία διακρίνονται κυρίως 3 εποχές, ήπιος και χωρίς πολλές βροχές χειμώνας, θερμή και ξερή άνοιξη και υγρό, τροπικό καλοκαίρι. Η καθυστέρηση της βροχής συχνά καταστρέφει τις καλλιέργειες και προκαλεί ομαδικούς θανάτους από πείνα. Η σοδειά καταστρέφεται πολλές φορές εξαιτίας καταρρακτωδών βροχών που προκαλούν μεγάλης έκτασης πλημμύρες. Η βλάστηση της Ινδίας μοιάζει με την αφρικανική. Στα ινδικά δάση συναντάται μεγάλη ποικιλία τροπικών φυτών και ζώων.

Σήμερα η Ινδία θεωρείται μια από τις ανερχόμενες υπερδυνάμεις. Η Ινδία είναι χώρα γεωργική και βιομηχανική. Παράγει ρύζι, κεχρί, κριθάρι, σουσάμι, λινάρι, κάνναβη, ιούτη (γιούτα), ζαχαροκάλαμο και τσάϊ. Τα δάση της καλύπτουν το 11% του εδάφους της και παρέχουν πολύτιμη ξυλεία. Στη Βεγγάλη κυριαρχεί το μπαμπού που χρησιμοποιείται με πολλούς τρόπους από τον πληθυσμό. Εκτρέφονται πρόβατα, άλογα, καμήλες, χοιρινά, ελέφαντες. Τα 176 εκατομμύρια βόδια και 51 εκατομμύρια βουβάλια, οι ινδουιστές δεν τα εκμεταλλεύονται γιατί είναι αντίθετο στις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις.

Η χώρα παράγει γαιάνθρακα στην Καλκούτα και τη Βεγγάλη και πετρέλαιο στην περιοχή του Άσαμ. Κατέχει την πρώτη θέση στον κόσμο στην παραγωγή μίκας και την τέταρτη στην παραγωγή μαγγανίου. Τα ορυχεία βωξίτη τροφοδοτούν μια αναπτυγμένη βιομηχανία αλουμινίου. Αναπτυγμένες επίσης είναι η υφαντουργία, η σιδηρουργία, η υδροηλεκτρική παραγωγή, το εμπόριο. Εξάγονται τσάι, δέρματα, μπαχαρικά, ιούτη, βαμβάκι. Παρά την ανεπτυγμένη βιομηχανία η χώρα παραμένει στις αναπτυσσόμενες χώρες με χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα. 

Στην Ινδία παράγονται πολύ μεγάλες ποσότητες αγροτικών προϊόντων, με το αναποφλοίωτο ρύζι να αποτελεί την κύρια καλοκαιρινή καλλιέργεια με την οποία, κατατάσσεται στη δεύτερη θέση, ως παραγωγός χώρα ρυζιού στον κόσμο. 

Προϊόντα από Ινδία